Καταφύγιο πιστών για 100 και πλέον χρόνια η Παναγία Γιάτρισσα Λουτρακίου
Έχοντας μια ιστορία που ξεπερνάει πλέον τα 100 χρόνια, ο ιερός ναός της Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου, αποτελεί το καταφύγιο πιστών που προστρέχουν στην ιερή εικόνα Της για την ψυχική ή την σωματική τους ανακούφιση και την ίαση των ιδίων ή συγγενικών προσώπων.
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, υπό την προεδρεία του π. Νικολάου Βασιλόπουλου, μάζεψε ιστορικά στοιχεία που αφορούν το ναό, είτε από παλαιότερες εκδόσεις, είτε από διηγήσεις και περιγραφές πολιτών και ενοριτών, που έζησαν και ζουν κοντά στο ναό ή νιώθουν πνευματικά κοντά στο ναό της Γιάτρισσας. Σκοπός τους, να ενημερωθούν οι πιστοί για το ιστορικό του ναού και της εικόνας της Παναγίας και να αντλήσουν τις πληροφορίες που θέλουν. Ήδη το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο π. Νικόλαος, ετοιμάζουν ειδική έκδοση με όλα αυτά τα στοιχεία για το ναό και την ιερή εικόνα της Γιάτρισσας, η οποία αναμένεται μέσα στο έτος που ήδη ξεκίνησε.
Το ιστορικό της εικόνας
Σύμφωνα με μαρτυρίες λοιπόν, παλαιότερων κατοίκων, οι οποίες συγκεντρώνονται και θα συμπεριληφθούν στη νεότερη έκδοση για το ναό, μια γυναίκα, ονόματι Μαρία, μαία στο επάγγελμα, επισκεπτόταν το Λουτράκι κάθε καλοκαίρι, για λουτροθεραπεία και έμενε στο σπίτι της Μαρίας Αλ Σιώκου, με την οποία ήταν φίλες. Η φιλοξενούμενη αυτή Μαρία, επισκεπτόμενη κάποια στιγμή τους Αγίους Τόπους για προσκύνημα, αγόρασε την εικόνα της Παναγίας, προκειμένου να την δωρίσει στην Μαρία Σιώκου, εκφράζοντάς της έτσι τις ευχαριστίες της για την φιλοξενία που της παρείχε. Ο πωλητής όμως της εικόνας, είπε στην Μαρία ότι η εικόνα ήταν θαυματουργή και την συμβούλευσε να την δωρίσει αν ήθελε, αλλά σε ανθρώπους πιστούς. Την προειδοποίησε δε, ότι 20 μέρες αφού δωρίσει την εικόνα, η ίδια θα έφευγε από την ζωή, όπως και έγινε.
Όλα αυτά, συνέβησαν το 1928, οπότε και η εικόνα βρέθηκε στο Λουτράκι, στα χέρια της Μαρίας Σιώκου, η οποία διέδωσε το παραπάνω γεγονός. Τότε, μια επιτροπή δημιουργήθηκε, με την βοήθεια του τότε Μητροπολίτη Κορίνθου, του Μακαριστού Δαμασκηνού και άλλων δωρητών. Σκοπός της επιτροπής, ήταν να αναγείρουν ένα ναΰδριο τότε, σε οικόπεδο που δώρισε ο Ιωάννης Σπ. Μάρρας, απέναντι από τον χώρο που βρίσκεται σήμερα ο ναός της Γιάτρισσας, με σκοπό εκεί να τοποθετηθεί η εικόνα της Παναγίας, ώστε να την επισκέπτονται οι πιστοί ζητώντας τα θαύματά της. Αυτός ο πολύ μικρός ναός επεκτάθηκε σιγά – σιγά, ενώ τα θαύματα της αγίας εικόνας της Παναγίας γίνονταν γνωστά στους πιστούς. Η εκκλησία που δημιουργήθηκε σιγά – σιγά, έμεινε στον χώρο αυτό μέχρι το 1962.
Στις 10 Μαρτίου 1960 ωστόσο, θεμελιώθηκε ο νέος ναός, από τον τότε Μητροπολίτη, Μακαριστό Προκόπιο, ενώ σε μαρμάρινη πλάκα, που βρίσκεται στην πρόσοψη του ναού, αναγράφονται τα ονόματα των μελών του τότε εκκλησιαστικού συμβουλίου.
Ο νέος αυτός ναός, που γιορτάζει το Γενέσιο της Θεοτόκου, τιμώντας την γέννηση της Παναγίας, (8 Σεπτεμβρίου) έγινε γνωστός σε όλη την επικράτεια ως ναός της Παναγίας Γιάτρισσας. Η εκκλησία, εμβαδού 220 τ.μ. βρίσκεται σε οικόπεδο 700 τ.μ. και είναι σταυροειδής βασιλική με τρούλο. Χτίστηκε από μονομπλόκ ενώ επενδύθηκε από πέτρα.
Βορειοανατολικά του ναού βρίσκεται το κωδωνοστάσιο, χτισμένο με την ίδια αρχιτεκτονική.
Ο ναός έχει επτά εισόδους – εξόδους, έχει γυναικωνίτη, ενώ το 2004 κατασκευάστηκε είσοδος για ΑμΕΑ και μπάρα για την εξυπηρέτησή τους. Περιλαμβάνει το ξύλινο τέμπλο και το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της παλιάς εκκλησίας του 1928.
Είναι ναός τρισυπόστατος, δηλαδή εκτός από το Γενέσιο της Παναγίας, τιμά και τους Αποστόλους Επαινετό και Σίλλα, μαθητές και συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Τα θυσιαστήρια καθαγιάστηκαν το 1974, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα. Το ναό αγιογράφησαν οι αγιογράφοι Γεωργακόπουλος, Σουκαράς και Βλασσόπουλος. Τον διάκοσμο του ναού συμπληρώνουν και οι ξυλόγλυπτες καρέκλες, τα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια και ο άμβωνας, τα οποία προστέθηκαν τον καιρό που ιερέας του ναού είναι ο π. Νικόλαος Βασιλόπουλος.
Του π. Νικολάου προηγήθηκαν ως ιερείς του ναού οι Μακαριστοί Γεώργιος Φραντζής, Νικόλαος Μπούρδης, Προκόπιος Παπαδόπουλος, Σπυρίδων Κουρούσης, Αθανάσιος Τσάκωνας, Παναγιώτης Παντελέων και τελευταία ο Παναγιώτης Μπρίνιας.
Η ιερή εικόνα της Παναγίας
Η ιερή εικόνα της «Παναγίας της Γιάτρισσας» παρουσιάζει την Θεομήτορα με τον Χριστό σε βρεφική ηλικία στην αγκαλιά της. Οι διαστάσεις της εικόνας είναι ύψους 57 εκ. και πλάτους 49 εκ. Είναι ζωγραφισμένη σε μουσαμά και τοποθετημένη σε ξυλόγλυπτο πλαίσιο με τζάμι ασφαλείας. Τα ενδύματα είναι ασημένια, πρόσθετα, ενώ χρυσά φωτοστέφανα και περιλαίμια συμπληρώνουν την όλη σύνθεση. Το δεξί χέρι της Παναγίας και το αριστερό του χριστού, είναι χρυσά, μετά από φροντίδα και δωρεά δύο γιατρών, που επισκέφτηκαν την Παναγία στο ναό του Λουτρακίου και θεραπεύτηκαν από ανίατη ασθένεια. Ένα ασημένιο, κρεμαστό καντήλι διατηρεί άσβεστη την φλόγα.
Πολλοί είναι οι πιστοί που έχουν ζητήσει την βοήθεια της Παναγίας και με θαυμαστό τρόπο έχουν βρει γιατρειά. Πολλές είναι και οι αναφορές για θαύματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική στήριξη που προσφέρει η Παναγία, με την χάρη που δίνει στους ανθρώπους που επισκέπτονται την εκκλησία της.