Κορινθία

Η γιορτή των Χριστουγέννων και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των κληρικών στην 35η Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Κορίνθου

Με την παρουσία του Βοηθού Επισκόπου και Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Κορίνθου κ. Αγαπίου και όλων των κληρικών της Μητρόπολης, πραγματοποιήθηκε η 35η Ιερατική Σύναξη, στο ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη κ. Διονυσίου, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας για την μη διασπορά του Covid-19.

Προηγήθηκε προσευχή και στην συνέχεια ο Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Πανάγιας Πάντων Χαρα, μίλησε με θέμα: «Η ενανθρώπιση του Χριστού ως Μυστήριο φιλανθρωπίας και αγάπης». Στη σύντομη εισήγηση του, ο π. Άνθιμος, ανέπτυξε το θέμα του, με αναφορές τόσο σε Αγιογραφικά χωρία όσο και σε αναλύσεις των Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας, ερμηνεύοντας το μυστήριο της Θείας Οικονομίας και της Ενανθρωπήσεως του Χριστού. Επεσήμανε ότι, ο Χριστός δεν έρχεται σαν επισκέπτης, να μας χαιρετήσει ευγενικά και κατόπιν να φύγει, αλλά έρχεται για να μείνει μαζί μας, άλλωστε αυτό δηλώνει το όνομά Του «Εμμανουήλ».

«Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων μας προσφέρει την δυνατότητα να αναβαπτίσουμε την ύπαρξη μας στο μυστήριο της αγάπης του Θεού» ανέφερε ο εισηγητής. Για να κατανοήσουμε αυτό το μυστήριο, σημείωσε πως θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με ταπείνωση και ειλικρινή μετάνοια, καθώς η σάρκωση του Θεού Λόγου έγινε με θαυμαστό τρόπο που ξεπερνά τον ανθρώπινο νου. «Τα Χριστούγεννα, συνέχισε, είναι η συγκεφαλαίωση ολόκληρης της ελεημοσύνης, της φιλανθρωπίας και της αγάπης του Τριαδικού Θεού προς τον άνθρωπο, καθώς ο Χριστός ενανθρώπησε, προκειμένου, ως Αμνός άμωμος, να αναλάβει στους ώμους Του τις αμαρτίες ολόκληρου του κόσμου δίδοντας στους ανθρώπους το χάρισμα της υιοθεσίας και της κατά χάριν θεώσεως τους. Ο Χριστός έρχεται, να σώσει με την αγάπη Του τον άνθρωπο, να βαστάξει όλες τις ασθένειες του και να σηκώσει όλα τα ανομήματα του. Γι᾿ αυτόν τον λόγο το μυστήριο της Σαρκώσεως του Χριστού δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τον Σταυρό και την Ανάσταση».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο π. Άνθιμος, αναφέρθηκε στα δεκαπέντε έτη από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ. Διονυσίου στην Μητρόπολη Κορίνθου, επισημαίνοντας τόσο το φιλανθρωπικό του έργο, όσο και τον αγώνα του για την πνευματική στήριξη των πιστών. Τιμώντας τα 15 χρόνια του κ. Διονυσίου στην Μητρόπολη Κορίνθου, ο Δήμος Κορινθίων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου, αναμένεται να τιμήσει τον Μητροπολίτη μας με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου, σε τελετή προς τούτο, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου στον ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου.

Στα τρέχοντα εκκλησιαστικά θέματα, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο κ. Διονύσιος, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη επιμόρφωσης των κληρικών. Για τον σκοπό αυτό, κάλεσε τον Αρχιμ. π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Αναπληρωτή Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προκειμένου να ενημερώσει καταλλήλως τους κληρικούς της Μητρόπολης Κορίνθου για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του ανθρωπίνου δυναμικού της εκκλησίας (ανάπτυξη ανοιχτών διαδικτυακών μαθημάτων), τα οποία θα παρακολουθήσουν κληρικοί.

Τέλος, π. Δημήτριος Μπαλλάς, Γενικός Εκκαθαριστής της Μητρόπολης Κορίνθου, καθώς και ο προηγούμενος εκκαθαριστής π. Χρήστος Μαρίνης έδωσαν εξηγήσεις για μισθολογικά θέματα των κληρικών, ενώ μίλησαν και για την ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας των κληρικών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών τους. Η 35η Ιερατική Σύναξη έληξε με ευχές του Μητροπολίτη προς τους κληρικούς για καλή Τεσσαρακοστή και καλά Χριστούγεννα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο