KR Tempo

Εθνογραφικό Εργαστήρι σε Λουτράκι και Περαχώρα για τον λαϊκός πολιτισμό και την πολιτιστική διαχείριση

Το Εθνογραφικό Εργαστήρι «Λαϊκός Πολιτισμός, Πολιτιστική Διαχείριση και Τουριστικό Αποτύπωμα», το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Λουτρακιωτών – Περαχωριτών «Ο Ίβυκος», διεξήχθη για πρώτη φορά στο Λουτράκι και την Περαχώρα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Διαπολιτισμικών Θεμάτων).

Στο πλαίσιο στήριξης δράσεων που αφορούν στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και υπό την χρηματοδότηση και υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Σκοπός του συλλόγου είναι, όπως ειπώθηκε και στις εκδηλώσεις, η πραγματοποίησή του σε ετήσια βάση και η καθιέρωσή του ως μόνιμο στοιχείο στο πολιτιστικό καλεντάρι του νομού μας.

Με εισηγητές καταξιωμένους πανεπιστημιακούς, λαογράφους, εθνοχορολόγους, οπτικούς ανθρωπολόγους, πολιτιστικούς διαχειριστές, μουσικούς και χοροδιδασκάλους, το εργαστήρι απευθυνόταν σε φοιτητές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς διαχειριστές, επαγγελματίες του τουρισμού, μουσικούς, χοροδιδασκάλους, καθώς και σε οποιονδήποτε κινείται στον ευρύτερο χώρο της διαχείρισης πτυχών του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν το σύνολο ή τμήμα των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου, συνδυαστικά με διαμονή στα ξενοδοχεία της περιοχής, καθιστώντας το τριήμερο εργαστήρι μια δράση όχι μόνο με πολιτισμικό αλλά και τουριστικό αποτύπωμα για την πόλη του Λουτρακίου και την Περαχώρα.

Περιλάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις για την σχέση του πολιτισμικού κεφαλαίου με το τουριστικό αποτύπωμα, παρουσιάσεις προτύπων έργων πολιτιστικής διαχείρισης, προβολές εθνογραφικών ντοκιμαντέρ, άσκηση στην επιτόπια έρευνα γύρω απ’ το ένδυμα και τις μουσικοχορευτικές πρακτικές και βιωματικά σεμινάρια μουσικής και χορού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λουτρακιωτών – Περαχωριτών «Ίβυκου» Γιάννης Κακούρος

Κατά την έναρξη την πρώτη ημέρα των εργασιών, στο Loutraki Thermal Spa, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του «Ίβυκου» Γιάννης Κακούρος και Γιούλη Σεραφείμ, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Τάσος Σακελλαρίου.

Με μια τοπική φορεσιά της Μουντάφισσας Περαχώρας έντυσε την κοπέλα ο Νίκος Δοσαράς, ιδιοκτήτης εργαστηρίου παραδοσιακής φορεσιάς στο Λουτράκι

Οι φορεσιές

Στο πρώτο μέρος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η έρευνα της Ιωάννας Παπαντωνίου, σκηνογράφου – ενδυματολόγου, επίτιμης διδάκτορος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ και προέδρου του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, για τις τοπικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας.

Η τοπική φορεσιά της Μουντάφισσας Περαχώρας παρουσιάστηκε από την Αγγελική Ρουμελιώτη, την Μαρίκα Γεωργίου και τον Νίκος Δοσαράς, ιδιοκτήτη εργαστηρίου παραδοσιακής φορεσιάς στο Λουτράκι.

Ακολούθησε το Εργαστήρι Οπτικής Ανθρωπολογίας και η Μουσικοχορευτική Καταγραφή με την συμμετοχή κατοίκων της Περαχώρας.

Ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης

Για τις πολιτικές διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και για τον τουρισμός μίλησε στο β’ μέρος ο Γιάννης Δρίνης, διδάκτορας Λαογραφίας, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην περίπτωση του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Δήμου Σαλαμίνας», αναφέρθηκε η Νένα Παπαγγελή, Πολιτιστική Διαχειρίστρια (MSc), Προϊσταμένη Οικονομικής Διεύθυνσης Δήμου Σαλαμίνας.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό γλέντι, στο Συνεδριακό Κέντρο του Καζίνο Λουτρακίου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Κακούρος και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης.

Ζωντανά έπαιξαν οι μουσικοί Κωνσταντίνα Πάτση (τραγούδι), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί και τραγούδι), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Ιορδάνης Κουζηνόπουλος (λαούτο και τραγούδι), Δημήτρης Μπάκος (γκάιντα και τσαμπούνα) και Γιάννης Γευγελής (κρουστά).

Βιωματικό σεμινάριο

Την τελευταία ημέρα, πραγματοποιήθηκε το βιωματικό σεμινάριο για την μουσικοχορευτική παράδοση και τα λαϊκά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής Λουτρακίου και Περαχώρας, με την συμμετοχή στο τραγούδι και στον χορό του τραγουδιστή παραδοσιακής μουσικής, Δημήτρη Λέκκα (Νταμάζος), του   Σπύρου Θώδη (Γκότσης) και της συζύγου του Ασημίνας Θώδη.  Ζωντανή μουσική έπαιξαν οι  Γιάννης Παυλόπουλος, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Ιορδάνης Κουζηνόπουλος και Γιάννης Γεβγελής. Εισηγητής ήταν ο Θάνος Κώτσης, ενώ τους χορούς δίδαξε ο χοροδιδάσκαλός Δημήτρης Μπάκος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο