KR Tempo

Όμορφες στιγμές από τους μαθητές στο 2o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή από τον κόσμο, ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, με τον τίτλο: «Κόρινθος, μητρόπολη και αποικίες», που διοργάνωσε το τριήμερο ο Δήμος Κορινθίων στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης».

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ άνοιξαν το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου και το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου, τα οποία παρουσίασαν την «Ελένη» του Ευριπίδη. Στη συνέχεια, τα σχολεία Jakov Xoxa School και Flatrat E Dijes School από το Φιέρι της Αλβανίας, παρουσίασαν χορογραφημένη εκδοχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Το Big Bang School από τη Νέα Προποντίδα παρουσίασε μια σύνθεση με τίτλο «Την άμμο του αιγιαλού, Γυναίκα». Οι πρωινές εκδηλώσεις της πρώτης μέρας έκλεισαν το 1ο και το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, τα οποία συνέπραξαν στην παράσταση «Συνάντηση τραγικών ηρωίδων».

Οι παραστάσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή, με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το 4ο ΓΕΛ Κορίνθου και συνεχίστηκαν με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από την Ομάδα της Λευκάδας, με μαθητές του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Λευκάδας. Στην συνέχεια το Istituto d’ Istruzione Superiore di Papazzolo Acreide της Ιταλίας παρουσίασε τους «Αχαρνείς του Αριστοφάνη και οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν με τις «Μοίρες του Αγαμέμνονα» από το Liceo Tommaso Gargallo από τις Συρακούσες Ιταλίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε συνέδριο-συζήτηση με θέμα «Δίκτυο Πόλεων Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της: Οι αναπτυξιακές προοπτικές της συνύπαρξης και της συναντίληψης». Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης και η πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα. Στην ομιλία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας παρουσίασε τα οφέλη από την πολιτιστική διπλωματία και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν τα δίκτυα, αλλά και τις σταθερές βάσεις συνεργασίας που θα δημιουργήσουν.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Νίκος Σταυρέλης, ο οποίος τόνισε την παιδαγωγική αξία, την πολιτιστική ταυτότητα και την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του εγχειρήματος. Ακολούθησε ο χαιρετισμός από την Εύη Κοκκίνου, δικηγόρο, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Συντονίστρια Δικτύου Πόλεων «Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της».

Στο συνέδριο ακούστηκαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών γύρω από θέματα όπως η εκπαίδευση και τα δίκτυα σχολείων, τα μουσεία ως τόπος επιτέλεσης της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και η συμμετοχή της Κορίνθου σε υπάρχοντα δίκτυα πόλεων. Τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών, ανάληψη πρωτοβουλιών, ισοτιμία, δέσμευση μέσα στη νέα εποχή με συναντίληψη και συμπερίληψη.

Τέλος, εγκρίθηκε από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών (Κόρινθος, Συρακούσες, Φιέρι, Κέρκυρα και Διαπόντιες Νήσοι, Λευκάδα, Άρτα, Άκτιο-Βόνιτσα) το ψήφισμα για τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων, που θα κινηθεί στους άξονες του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της ανάπτυξης.

Η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του χορευτικού δρωμένου «Dances by Isadora Duncan» από την Ομάδα Χορού της Έλενας Μιχαηλίδου. Ακολούθησε το μουσικό και παραδοσιακό τρόπο, στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, όπου το διεθνούς φήμης συγκρότημα ENCARDIA ξεσήκωσε τους θεατές και τα μέλη των αποστολών με ρυθμούς  από την Μεσόγειο.

Η «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη

Στον χώρο του θεάτρου λειτούργησε τις ημέρες του φεστιβάλ, έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες από την κινηματογραφική «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη (Ηλέκτρα, Τρωάδες, Ιφιγένεια), από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου δημιουργού, σε νέες εκτυπώσεις και επιμέλεια του βραβευμένου με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο φωτογραφίας, Ιταλού καλλιτέχνη Antonio Manta, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Urbino ISIA.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο