ΔήμοιΚορινθία

Το Μουσείο της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου και η Βασιλειόπιτα του 2023

Στην αίθουσα «Χρυσοστόμου Σμύρνης» του του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορίνθου, η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου έκοψε την «Βασιλειόπιτα», μετά από απουσία δύο ετών λόγω των υγειονομικών μέτρων που απαιτούσε η πανδημία.

Την πίτα ευλόγησε ο π. Ιωάννης Δελημπαλντάς, ενώ τροπάρια για τον Άγιο Βασίλειο, έψαλε ο νεαρός Κυριάκος Δημητριάδης. Ο ιερέας χάραξε τρεις φορές την ωραία Βασιλόπιτα, που δέσποζε στο τραπέζι και απηύθυνε θερμές, πατρικές ευχές στην αίθουσα. Την πίτα έκοψε κατόπιν η Πρόεδρος, της Μικρασιατικής Στέγης Βασιλική Ευστρατιάδου. Αμέσως μετά οι χορωδίες της Μικρασιατικής Στέγης και του ΚΕ.Π.Α.Π του Δήμου Κορινθίων, υπό τη Διεύθυνση της Καθηγήτρια Αναστασίας Αγκιστριώτη, τραγούδησαν μικρασιάτικα παραδοσιακά και πάντα νοσταλγικά τραγούδια και καταχειροκροτήθηκαν.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος παρουσίασε το μεγάλο έργο του Δήμου για τους Μικρασιάτες της Κορίνθου, το κτήριο που θα τους δώσει μόνιμη στέγη και θα στεγάσει πλέον πολλές και σπουδαίες δραστηριότητες καθώς και το Μουσείο της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου.

Οι χορωδίες της Μικρασιατικής Στέγης και του ΚΕ.Π.Α.Π του Δήμου Κορινθίων, υπό τη Διεύθυνση της Καθηγήτρια Αναστασίας Αγκιστριώτη, τραγούδησαν μικρασιάτικα παραδοσιακά και πάντα νοσταλγικά τραγούδια

Τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες

Η καθηγήτρια Σοφία Σκάζα, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας, γοήτευσε το κοινό με τη σύντομη αλλά γλαφυρή, περιεκτική και ξεχωριστή ομιλία της, αναφερόμενοι στους Τρεις Ιεράρχες, τους μεγάλους αυτούς Πατέρες της Ελληνικής ανατολής, που ακόμη και σήμερα οι ιδέες τους, τα συγγράμματά τους και η βιωτή τους είναι επίκαιρα και διδάσκουν μικρούς και μεγάλους. Το εξώφυλλο του «Επετειακού Ημερολογίου» του 2023 δέσποζε στην οθόνη και προσείλκυσε τους πάντες με το περιεχόμενο για τη Συνθήκη της Λοζάνης και την αντιμετώπιση της προσφυγιάς πριν από εκατό χρόνια. Κυρίες του Συλλόγου, με τις πιατέλες περιήλθαν στην αίθουσα προσφέροντας στον κάθε παρευρισκόμενο ένα κομμάτι από τη Βασιλόπιτα και ένα παραδοσιακό ισλί -παραδοσιακό μικρασιάτικο γλυκό με καρύδια- και ωραία φοντάν.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, οι Βουλευτές Κώστας Κόλλιας (Ν.Δ.) και Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ), η σύμβουλος του πρωθυπουργού Μαριλένα Σούκουλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣ Κύψελος, ομάδα του Συνοικισμού Κορίνθου Στέργιος Αναστασιάδης και άλλα μέλη της ομάδας και ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου Μάριος Γεωργιάδης.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο π. Ιωάννης, ενώ τα κομμάτια της μοίρασε η πρόεδρος της Στέγης Βασιλική Ευστρατιδάδου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο