Κορινθία

Το μνημόσυνο της μακαριστής Ηγουμένης Ευπραξίας στη μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Στην ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, τέλεσαν δισαρχιερατική θεία λειτουργία και ακολούθως το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας και Καθηγούμενης της μονής Ευπραξίας Μοναχής, κατά κόσμον Θωμαῒδος Ζέρβα )1938-2022).

Στην θεία λειτουργία τον Θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Κεγχρεών, ο οποίος μίλησε, με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, για τον συμβολισμό του θαύματος του χορτασμού των πεντακισχιλίων ανδρών, το οποίο φανερώνει το μυστήριο της θείας ευχαριστίας, αφού ο Άρτος, ο εξ ουρανού καταβάς, είναι ο Χριστός. Το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ο ευσεβής Χριστιανός προσεύχεται για τον άρτο τον επιούσιο, πριν από το φαγητό του, αλλά και κάθε φορά που οι πιστοί προσφέρουν τους πέντε άρτους στην ιερά ακολουθία της αρτοκλασίας. Ακόμη διδασκόμαστε την οικονομία γιατί ο Ιησούς Χριστός διατάσσει τους μαθητές Του να περισυλλέξουν τα περισσεύματα των κλασμάτων. «Οφείλουμε λοιπόν να μάθουμε να χρησιμοποιούμε λελογισμένα τα αγαθά του Θεού, ώστε από την οικονομία αυτή να τραφούν και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη βοηθείας. Ο Χριστός πλούσια ευλογεί και δίδει τα αγαθά Του. Ας τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς υπερβολή και αυτά που περισσεύουν ας τα προσφέρουμε στους αναγκεμένους αδελφούς μας» κατέληξε ο Επίσκοπος.

Πριν το μνημόσυνο ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της μακαριστής Γερόντισσας Ευπραξίας, η οποία υπήρξε μεγάλη ανακαινίστρια ή αλλιώς νέα κτιτόρισσα της παλαιφάτου και ιστορικής μονής Φανερωμένης. «Αγωνιζόμενη από μικρή για τον Θεό και την εκκλησία Του παρέλαβε την ιερά μονή σε δύσκολή κατάσταση, τόσο κτηριακά όσο και πνευματικά, και με πίστη, νεανικό σφρίγος και «καλό» πείσμα, απόρροια της δυναμικής προσωπικότητάς της οδήγησε τις μοναχές ενώ ζούσαν πλησίον του κόσμου να βιώνουν τον μοναχισμό ως μόνες, μόνω Θεώ» τόνισε στον λόγο του, κάνοντας λόγο για για την μεγαλύτερη υπηρεσία, που μπορεί να προσφέρει ένας ηγούμενος, σε όσους εμπιστεύονται τον Χριστό και την εκκλησία που όταν πραγματοποιείται όλοι αυτοί στο πρόσωπο του Ηγουμένου βλέπουν τον ίδιο τον Χριστό. «Προσωπικά, επεσήμανε ο κ. Διονύσιος, στο πρόσωπο της αοιδίμου, παρότι Επίσκοπος, έβρισκα μια φιλόστοργη μητέρα που αγκάλιαζε το αξίωμά μου και βλέποντάς το εκκλησιολογικά ως τον Χριστό, το ενίσχυε και το στήριζε, όπως στήριζε κάθε ψυχή που προσέτρεχε στην ιερά μονή| κατέληξε.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Κορίνθου, ανακοίνωσε την ενθρόνιση της παμψηφεί νέας εκλεγμένης Ηγουμένης Ξένης Μοναχής (κατά κόσμον Γεωργίας Κωτσοβού), η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την Πανήγυρη της μονής στις 23 Αυγούστου, προσκαλώντας τους πιστούς να έλθουν να προσευχηθούν μαζί της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο