Δήμοι

Την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της Κορινθίας ανακοίνωσε ο Ν. Ταγαράς

Σε μια νέα εποχή εισέρχεται ο νομός Κορινθίας, καθώς αποκτά συνολικά για πρώτη φορά, για όλους τους Δήμους και τις Δημοτικές Ενότητες, σύγχρονο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Δηλαδή μπαίνει τάξη στον χώρο, με κανόνες και ασφάλεια Δικαίου για τους πολίτες και την Πολιτεία.

Ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, ανακοίνωσε την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους παρακάτω Δήμους της Κορινθίας:

  • Δήμος Κορινθίων (Δημοτικές Ενότητες Σαρωνικού και Σολυγείας).
  • Δήμος Βέλου – Βόχας (Δημοτικές Ενότητες Βέλου και Βόχας).
  • Δήμος Σικυωνίων (Δημοτικές Ενότητες Σικυωνίων, Φενεού και Στυμφαλίας).
  • Δήμος Νεμέας (Δημοτική Ενότητα Νεμέας).

Τα συγκεκριμένα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 3,5 εκατ. € Επίσης, ήδη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει προκηρυχθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου  Κορινθίων και του Δήμου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων (Δημοτική Ενότητα Κορινθίων και Δημοτική Ενότητα Λουτρακίου – Περαχώρας). Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Κορινθίων του Δήμου Κορινθίων, ενώ ταυτόχρονα για όλες τις υπόλοιπες περιοχές είναι σε εξέλιξη η έγκριση των Γενικών Πολεοδομικών τους Σχεδίων (ΓΠΣ) όπως και των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ).

Μπαίνει τάξη στον χώρο

Την σπουδαιότητα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων όπως και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σημειώνει ο κ. Ταγαράς, τονίζοντας ακόμα ότι πρόκειται για τις πλέον σύγχρονες και πλήρεις μελέτες που καθορίζουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

«Γίνεται αντιληπτό ότι αυτός ο σχεδιασμός αποτελεί το προαπαιτούμενο για ό,τι πρόκειται, πρέπει και μπορεί να κατασκευασθεί στον νομό μας, είτε αφορά σε επένδυση, είτε σε έργο υποδομής, είτε σε ιδιωτική ή δημόσια χρήση ακινήτου» σημειώνει ο Κορίνθιος Υφυπουργός. «Δεν θα μπορούσε λοιπόν, συνεχίζει, από αυτό το εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων που αφορά σε πάνω από το 70% της χώρας να λείπει η Κορινθία. Όχι μόνον γιατί η Χωροταξία και το Αστικό Περιβάλλον είναι ο δικός μου τομέας ευθύνης στην Κυβέρνηση, αλλά και γιατί ως Κορίνθιος, ως πολιτικός μηχανικός και ως πρώην αυτοδιοικητικός, έχω βαθιά γνώση για τα προβλήματα, για την επίλυσή τους, αλλά και για τις μεγάλες δυνατότητες του τόπου μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο