ΔήμοιΚορινθία

Στο πλευρό των αγροτών που αγωνιούν για τις καλλιέργειές τους ο Δήμαρχος Κορινθίων

Στην συγκέντρωση των παραγωγών της δημοτικής ενότητας Άσσου – Λεχαίου, με αντικείμενο το νερό, έδωσε το παρών του και ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Λεχαίου με αρκετά μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και διήρκησε πλέον των 2,5 ωρών. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε στην πρώτη του τοποθέτηση τους παρευρισκόμενους παραγωγούς για τις ενέργειες που ο δήμος έχει υλοποιήσει ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων του αλλά και για εκείνες που έχει δρομολογήσει.

Συγκεκριμένα ο κ. Νανόπουλος, κατά την τοποθέτησή του θύμισε πως οι ενέργειες του δήμου και του ιδίου προσωπικά, εξασφάλισαν το καλοκαίρι ποσότητες νερού ώστε να μην καταστραφούν σε ολοκληρωτικό βαθμό οι καλλιέργειες. «Υπήρξε προσωπική παρέμβαση στον ΑΟΣΑΚ και δέσμευση του σε ιδιώτες με γεωτρήσεις για την συνδρομή τους ώστε να εξασφαλιστούν οι σωτήριες ποσότητες» υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος και πρόσθεσε πως το ίδιο θα πράξει ο Δήμος και  την επόμενη χρονιά. «Δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου όμως ο δήμος θα το πράξει για να στηρίξει τους παραγωγούς του» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε όμως και στις ενέργειες του δήμου Κορινθίων και του ιδίου, προκειμένου αν εξασφαλιστεί νερό για τους κατοίκους του Ζευγολατιού, τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το χωριό ήταν σε απόγνωση. Όπως επίσης, με ενέργειες του δημάρχου Κορινθίων εξασφαλίστηκε ο έλεγχος του δικτύου και την απαλοιφή του φαινομένου της κλοπής του νερού από επιτηδείους. «Κατατέθηκαν μηνύσεις και οι υπόλογοι οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη» υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος.

Τέλος, όσον αφορά την ολοκλήρωση του έργου του Βιολογικού, για την αξιοποίηση του συνόλου των υδάτων για άρδευση μέσα από τριτοβάθμια επεξεργασία, ο Βασίλης Νανόπουλος ενημέρωσε τους αγρότες πως υπολείπονται μόνο 100 μέτρα για την παράδοση του έργου που δεν θα λύσει μεν το πρόβλημα αλλά θα το ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό.

Τι έχει κάνει ο Δήμος

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, αναφέρθηκε όμως και στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από τον Δήμο του, όπως η κατασκευή νέων μικροφραγμάτων που θα δεσμεύσουν τις ποσότητες των υδάτων αποτρέποντας την κατάληξή τους στην θάλασσα. Ο Δήμος σε συνεννόηση με την Περιφέρεια δρομολογεί τέτοια μικροφράγματα σε Άγιο Βασίλειο – Αθίκια, Κλένιες και Σπαθοβούνι ενισχύοντας τα υπάρχοντα. Ακόμα, ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε για έργα όπως:

  • Η δημοπράτηση του μεγάλου έργου της αποχέτευσης στην Δ.Ε Άσσου – Λεχαίου, τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα σε δυο εβδομάδες, ο ανάδοχος αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και η δυνατότητα άρδευσης από το έργο αυτό θα υπάρχει από το καλοκαίρι του 2024
  • Το έργο άρδευσης  για Άσσο – Λέχαιο – Περιγιάλι , αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου η έγκριση του από το Υπουργείο. Στόχος να δημοπρατηθεί άμεσα και το νερό του βιολογικού να φτάνει μέχρι τον Άσσο σε 15 μήνες από την έναρξη του. Προβλέπει κατασκευή  δεξαμενής με παροχή ύδατος πίεσης έως και 6 ατμόσφαιρες που θα λειτουργεί ως αποθήκη για το επεξεργασμένο νερό του Βιολογικού και 9 χιλιόμετρα δίκτυο άρδευσης.
  • Η εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών σε σημεία του δήμου Κορινθίων. Ήδη υπάρχει μελέτη για 3 σταθμούς, την άνοιξη θα είναι εν λειτουργία.
  • Η λειτουργία τμήματος αγροτικής ανάπτυξης του δήμου , προβλέπεται στον υπό έγκριση οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας

Έθεσε ωστόσο και το ζήτημα του εγκιβωτισμού της Λίμνης Στυμφαλίας, ένα έργο που διαθέτει μελέτη από την δεκαετία του ’60 αλλά δεν έχει εκτελεστεί παρ ότι θα ήταν σωτήριο.  «Ο Δήμος αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τους παραγωγούς καθημερινά. Βρίσκεται σε συνεργασία και συνεννόηση μαζί τους κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει γιατί το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι μεγάλο και διαρκές» υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε πως στον Δήμο μελετούν όλες τις πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας όπως η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ και η αφαλάτωση όπου αυτή είναι κατάλληλη σαν μέθοδος και δρομολογούμε όλα εκείνα τα έργα που θα μειώσουν τις συνέπειες της στο μέλλον. «Ο Δήμος Κορινθίων και ο Δήμαρχος δεν κάνουν πολιτική με το νερό και τους παραγωγούς. Ακόμα και χωρίς να έχει αρμοδιότητα παρεμβαίνει ώστε να δίνει λύσεις. Αυτό έκανε το καλοκαίρι που πέρασε, αυτό θα συνεχίσει να κάνει» ανέφερε ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του» κατέληξε ο Βασίλης Νανόπουλος.

Αρδευτικό δίκτυο 9 χλμ σε 15 μήνες

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε όμως και η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργου Πούρου, καταγόμενου από την περιοχή ο οποίος υπερθεμάτισε στην παρέμβαση που έκανε το καλοκαίρι ο δήμος Κορινθίων και ο δήμαρχος παρότι δεν υπήρχε αρμοδιότητα του, ώστε να αρδευτεί η Δημοτική ενότητα και να δοθεί νερό στις βρύσες του όμορου Ζευγολατιού. Ο κ. Πούρος  αναφέρθηκε και στο έργο άρδευσης των 4 περιοχών, της δημοτικής ενότητας Άσσου – Λεχαίου, με πρόβλεψη αρδευτικού δικτύου 9 χλμ και χρονοδιάγραμμα 15 μηνών. Κλείνοντας μίλησε για «πράξη έργου» εκ μέρους του δήμου Κορινθίων σημειώνοντας πως «όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες και πολιτική».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο