ΕπιχειρείνΠολιτική

Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ψυχογιός – Κασίμης επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων και δράσεων μας εντός και εκτός Βουλής, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, αποτελούμενη από τον βουλευτή Γιώργο Ψυχογιό, τον πρώην γεν. γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαρ. Κασίμη και τον πρώην Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και Συντονιστή του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Φάνη Κουρεμπέ, συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθεί απευθείας η ανάγκη άμεσης και γενναίας στήριξης των παραγωγών της Κορινθίας από τις πολύ σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες της Κορινθίας. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης, κάνοντας λόγο για θέμα επιβίωσης των παραγωγών και των οικογενειών τους, αλλά και ολόκληρης της οικονομικής αλυσίδας του νομού. Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας ζήτησε από τον Υπουργό:

  • Ανταπόκριση του ΕΛΓΑ με ταχύτητα και δίκαιες αποζημιώσεις με την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εκτιμητών, για να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και πορισμάτων.
  • Άμεσες προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς, για να καλύψουν βασικά έξοδα διαβίωσής τους.
  • Ένταξη και χρηματοδότηση των ζημιών που δεν καλύπτονται από τον υπάρχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ μέσω των ενισχύσεων deminimis και αυτών του Ταμείου Αρωγής.
  • Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να καλύπτει και αίτια λόγω κλιματικής αλλαγής και ολοκλήρωση της μελέτης διαχείρισης κινδύνων.
  • Αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τον προανθικό παγετό του 2021, ώστε η Κορινθία να μην μείνει τελικά εκτός στήριξης, που δόθηκε ήδη σε άλλους Νομούς.
  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση του Φράγματος Ασωπού, που είχε ξεκολλήσει και εξασφαλίσει συμπληρωματική χρηματοδότηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υιοθέτηση μεταβατικής λύσης για την άρδευση, μετά την ολοκλήρωση του φράγματος, με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του  ΑΟΣΑΚ, μέχρι την παράδοση του αρδευτικού δικτύου.
  • Υλοποίηση στην πράξη του προγράμματος αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, είναι νευραλγικής σημασίας για την ελληνική γεωργία, εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις όπως:  Αύξηση του προϋπολογισμού ανά συλλογικό φορέα, αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης, αλλά και χρηματοδότηση της ιδίας συμμετοχής, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως αυτό του Ταμείου Εγγυήσεων το οποίο έχει δημιουργηθεί το 2019 και έχει μείνει ανενεργό από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι δεσμεύσεις του υπουργού

Ο αρμόδιος Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, που συμμετείχε τηλεφωνικά στη συνάντηση, δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν το συντομότερο στις εκτιμήσεις και τις προκαταβολές. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τα μη καλυπτόμενα  από τον ΕΛΓΑ αίτια (ξηρασία, σταφίδα στα αλώνια) δεσμεύτηκαν να απαντήσουν στο τέλος Οκτωβρίου, σε ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα τα εντάξει (π.χ. ενισχύσεων deminimis κλπ).

Επίσης, τα κυβερνητικά στελέχη δεσμεύτηκαν ότι οι αποζημιώσεις από τον προανθικό παγετό του 2021 θα καταβληθούν εντός του Οκτωβρίου στους δικαιούχους παραγωγούς του Νομού. Τέλος, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο