Περιφέρεια

Στη μονάδα επεξεργασία απορριμμάτων Παλαιόχουνης τα σκουπίδια της Κορινθίας

Tις πρώτες ποσότητες σκουπιδιών προς επεξεργασία, παρέλαβε την Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου η μονάδα της Παλαιόχουνης, η οποία έχει ξεκινήσει την δοκιμαστική της λειτουργία, στο πλαίσιο της μεταβατικής φάσης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η μονάδα προορίζεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση, να επεξεργαστεί απορρίμματα από δήμους της 1ης διαχειριστικής ενότητας, δηλαδή από τους δήμους της Κορινθίας και της γειτονικής Αργολίδας, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος (2/3) των Δήμων της Αρκαδίας. Οι Δήμοι Τρίπολης και Ναυπλιέων ήταν οι πρώτοι που οδήγησαν σκουπίδια προς επεξεργασία στην Παλαιόχουνη. Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας η παραλαβή απορριμμάτων θα γίνεται δωρεάν και σταδιακά θα αυξάνονται οι ποσότητες που θα παραλαμβάνει η πιο πάνω μονάδα.

Σήμερα Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, είναι προγραμματισμένη σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με τους Δημάρχους της Κορινθίας, καθώς και των Δήμων της Αργολίδας και της Αρκαδίας που θα εξυπηρετηθούν από τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη. Στην σύσκεψη, θα συζητηθεί ο προγραμματισμός της σταδιακής παράδοσης απορριμμάτων -μέχρι και την πλήρη παράδοση-, η οποία σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης θα είναι δωρεάν. Ακόμα, θα συζητηθεί το κλείσιμο όλων των -καταγεγραμμένων και μη- χωματερών και η σταδιακή αποκατάστασή τους, όπως επίσης και η άσκηση των σχετικών ελέγχων από την Διεύθυνση και τα κατά τόπους Τμήματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Απαλλασσόμαστε από τα σκουπίδια

«Πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας την χθεσινή Δευτέρα, (14/2), επισημαίνοντας ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια προσπάθειας, «απαλλασσόμαστε από το άγος των σκουπιδιών που μας ντρόπιαζε όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και διεθνώς». Ο περιφερειάρχης επισήμανε ακόμα την αγαστή συνεργασία που υπήρξε, ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που διασφαλίζει το περιβάλλον, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς την ΤΕΡΝΑ. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν επίσης, τόσο ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος, όσο και ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου» Γιώργος Αγραφιώτης, χαρακτήρισε τη μονάδα της Παλαιόχουνης ως την πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και μία από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η τελική της δυναμικότητα φθάνει τους 110.000 τόνους τον χρόνο. Πρόσθεσε ότι είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ως προϊόντα της επεξεργασίας αποδίδει 6 τύπους ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ενώ παράγει και ενέργεια -ίση με αυτή που δαπανά, έτσι ώστε να καταγράφει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο