ΚορινθίαΠεριφέρεια

Σημείο αιχμής για όλη τη Ν.Α. Ευρώπη καθίσταται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

Αστεροσκοπείο αιχμής για όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη καθίσταται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Space-Hub της νοτιανατολικής Ευρώπης, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα το ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στις εγκαταστάσεις του, στον λόφο Νυμφών, στο Θησείο.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΑΑ η οποία οδήγησε πρόσφατα στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για τη ριζική αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, για την δημιουργία πολυχώρου εκπαίδευσης και διάχυσης της επιστήμης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, τόσο για το ΕΑΑ όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε χαρούμενος από την προοπτική που δημιουργεί και για την Περιφέρεια τόσο η κτηριακή, όσο και η επιστημονική αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, εξέφρασε δε ευχαριστίες προς τους αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρη Βυτινιώτη και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσο Γκιολή, όπως και στον πρόεδρο της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργο Οικονόμου -ο οποίος είχε ενασχόληση με το συγκεκριμένο έργο, ως εντεταλμένος σύμβουλος.

Την εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου επισήμαναν από την πλευρά τους, τόσο ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΑΑ καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, όσο και ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/EAA δρ Σπύρος Βασιλάκος, τονίζοντας την διάθεση της Περιφέρειας για συνεργασία, αλλά και την ουσιαστική συνδρομή που παρείχε προετοιμάζοντας το έργο του Αστεροσκοπείου, εκπονώντας εξ αρχής την σχετική μελέτη. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνέβαλε στην υλοποίηση ενός ονείρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Πλειώνης.

Space Hub στην Ν.Α. Ευρωπη

Οι δύο επιστήμονες, στη συνέχεια, επισήμαναν ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η διοίκηση του ιδρύματος σχεδιάζει τη μετατροπή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στην Κορινθία σε Space-Hub της νοτιανατολικής Ευρώπης, για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια από το διάστημα. Την ευθύνη υλοποίησης του εμβληματικού αυτού έργου, όπως επισημάνθηκε, την έχει το ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μέρος από τη χρηματοδότηση που έλαβε το ΕΑΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (NOA-AEGIS) θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια νέου εξοπλισμού (συνολικού προϋπολογισμού περί τα 10,8 εκατομμύρια ευρώ). Η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΕΑΑ και Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) -συνολικού προϋπολογισμού περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ-, θέτει ισχυρές βάσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος, τονίστηκε μεταξύ άλλων.

Η δημιουργία αυτής της εμβληματικής υποδομής, αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΕΑΑ, αναδεικνύοντας την εθνική υποδομή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς σε θέματα που σχετίζονται με την πλανητική ασφάλεια.

Στην χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Καινοτομίας Θανάσης Κυριαζής, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Θανάσης Στάβερης, καθώς επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο