Περιφέρεια

Π. Νίκας. Απαιτείται συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών στον υπερθετικό βαθμό

Για την ανάγκη να υπάρξει μια αρμονική συνεργασία μεταξύ των διακριτών μορφών διοίκησης, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης από τη μια και της κεντρικής κυβέρνησης από την άλλη, μίλησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας, στο πλαίσιο του 10ου Regional Growth Conference, (περιφερειακού συνεδρίου) που διοργάνωσε στην Πάτρα η εφημερίδα Πελοπόννησος.

Αντικείμενο της συζήτησης, στην οποία μαζί με τον Παν. Νίκα μετείχαν οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, αποτέλεσε η περιφερειακή ανάπτυξη και συγκεκριμένα το αναπτυξιακό καθεστώς των Περιφερειών της Ελλάδας. Οπως τόνισε ο Π. Νίκας, «απαιτείται συνεργασία, στον υπερθετικό βαθμό, μεταξύ των Περιφερειών». Ζήτησε δε από την πολιτεία να μοιράσει αρμοδιότητες, συγκεκριμένες στους Δήμους και στις Περιφέρειες, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της κυβέρνησης δεν παύει ως προς την άσκηση του ελέγχου αυτών.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είπε πως είναι «μετρίως αισιόδοξος» για το αναπτυξιακό καθεστώς των Περιφερειών, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για παθογένειες του ελληνικού δημόσιου τομέα. «Όταν δεν έχουμε έναν δημόσιο τομέα ικανό και παραγωγικό, δεν μπορούμε να έχουμε έναν ικανό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα» υπογράμμισε ζητώντας μια στρατηγική σε κεντρικό επίπεδο.

Οι οδικοί άξονες

Ενδεικτικά τώρα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στα θέματα διασύνδεσης και συγκοινωνιακών υποδομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την διαπεριφερειακή της σύνδεση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Παρατήρησε εδώ ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για τον βασικό οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, ο οποίος τόνισε, «μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή της δυτικής Ελλάδας».

Αναφέρθηκε ακόμα σε χρονίζοντα οδικά έργα εξαιρετικής σημασίας, όπως ο οδικός άξονας Τρίπολη – Πύργος, αλλά και ο άξονας διασύνδεσης της Μεγαλόπολης με την Αρχαία Ολυμπία, με εξαιρετικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Ο σιδηρόδρομος

Στη συνέχεια, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην άοκνη προσπάθεια της περιφερειακής του Αρχής για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Πρέπει να λειτουργήσει το V της Πελοποννήσου» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην επαναλειτουργία της γραμμής Κορίνθου – Αργους – Ναυπλίου, για την οποία υπάρχει συναίνεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο για «απίστευτη γραφειοκρατία που σωρεύει καθυστερήσεις».

Ερήμωση της υπαίθρου

Ο περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, κάνοντας λόγο για ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα της πατρίδας μας και προειδοποίησε πως δεν επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. «Οπως και το δημογραφικό, η εγκατάλειψη της υπαίθρου αποτελεί θέμα εθνικό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε σε επίπεδο Δήμου, ούτε Περιφέρειας» υπογράμμισε ο κ. Νίκας, τονίζοντας πως εδώ, απαιτεί εθνική στρατηγική, πάνω από τον κομματισμό και την ψηφοθηρία.

Απολιγνιτοποίηση

Αναφερόμενος τώρα στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, παρατήρησε ότι είναι σωστή η πολιτική απεμπλοκής της χώρας μας από τον άνθρακα, «εν πολλοίς υπαίτιου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε» όπως υπογράμμισε. Ο κ. Νίκας υποστήριξε και εδώ ότι μέσα από το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ), προκύπτει για την περιοχή της Μεγαλόπολης μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, καθώς μεταξύ άλλων, προχωρεί η δημιουργία μεγάλου βιομηχανικού πάρκου, αλλά και αγγλόφωνου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος. «Η δυναμική που αναπτύσσεται μπορεί να δώσει ευκαιρίες και στις άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Δεν είμαστε ομοσπονδιακή χώρα

Καταλήγοντας τώρα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, εξέφρασε έναν ακόμα προβληματισμό ως προς τις αναφορές περί περιφερειακής διακυβέρνησης. «Το ζητούμενο, σημείωσε, είναι μια αρμονική συνεργασία μεταξύ των διακριτών μορφών διοίκησης, αφ’ ενός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και αφ’ ετέρου της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία ψηφίστηκε και έχει την βασική ευθύνη να χαράζει την κατεύθυνση, να κατανέμει τους πόρους και να σχεδιάζει την στρατηγική την οποία σε γενικές γραμμές πρέπει να ακολουθούμε». Εξηγώντας τι εννοεί με την περιφερειακή διακυβέρνηση υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν είναι ομοσπονδιακή χώρα και δεν πρέπει να γίνει ποτέ. Διακρίνω, ωστόσο, μια τάση να αυξήσουμε όλοι τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες μας, σε όλα τα επίπεδα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο