ΕπιχειρείνΚορινθία

Προκήρυξη 5,5 εκατ. ευρώ και για το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος Ασωπού ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην Κόρινθο βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς μετέχοντας αρχικά σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, παρουσία των Κορίνθιων Υφυπουργών Χρ. Δήμα και Νίκου Ταγαρά, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα, του βουλευτή Κορινθίας Κώστα Κόλλια και των αντιπεριφερειαρχών.

Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αθηνά Κόρκα και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αγροτικών Στάθης Αναστασόπουλος, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας Τάσος Γκιόλης. Έγινε συζήτηση για τα αρδευτικά έργα της περιοχής και για τα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το φράγμα του Ασωπού, ο Υπουργός τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση, είπε, προχώρησε στην προκήρυξη της μελέτης και για τα δίκτυα, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να υπάρχει ένα λειτουργικό έργο για τους αγρότες μας και η πράξη αυτή, όπως επισήμανε, αποτελεί απόδειξη-και για τους πιο δύσπιστους- ότι το έργο του Ασωπού θα ολοκληρωθεί».  Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του γεν. γραμματέα Δημ. Παπαγιαννίδη, παρακολουθεί στενά την εκτέλεση των έργων στο φράγμα.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις της 21ης Αυγούστου, ξεκαθάρισε ότι αναμένονται τα πορίσματα από τις αυτοψίες των γεωπόνων για να πληρωθούν άμεσα, όσες από τις καταστροφές εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.  Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές από καύσωνες που δεν εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τόνισε ότι αναζητείται τρόπος για να αποζημιωθούν.

Ο κ. Γεωργαντάς θύμισε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες περί τα 500 εκατ. ευρώ και από αυτά μόνο τα μισά αποτελούν εισφορές των αγροτών. Σημείωσε ότι ακόμη και τον Ιανουάριο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις θα έχουν δοθεί στους αγρότες σε ένα διάστημα πέντε μηνών, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις σε 18 μήνες. Επανέλαβε ότι το Υπουργείο του οποίου ηγείται, θα στηρίξει κι εφέτος τους παραγωγούς σταφίδας αν και τα προγράμματα deminimis δεν είναι απεριόριστα.

Τέλος, κάλεσε τους παραγωγούς να επαναπροσδιορίσουν τους τρόπους τυποποίησης και προώθησης του προϊόντος. Τους διαβεβαίωσε δε πως η κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα γιατί τον αντιμετωπίζει ως πυλώνα της οικονομίας αλλά και διότι μέσω αυτού μπορεί να αντιμετωπισθεί ο επισιτιστικός κίνδυνος.

Ικανοποίηση και προβληματισμοί

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Κορινθίας Χρ. Δήμας αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα των αγροτών, παρατηρώντας πως αυτοί βιώνουν πρώτοι και πιο έντονα, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποζημίωση όλων των αγροτών που έχουν πληγεί.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και επίσης βουλευτής Κορινθίας Νικ. Ταγαράς παρατήρησε την ταχύτητα με την οποία έδρασαν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Ενώ ο βουλευτής, Κ. Κόλλιας σημείωσε ότι η παρουσία του Υπουργού κ. Γεωργαντά στην περιοχή, «δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ιδίου του υπουργού για τους αγρότες της περιοχής και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν και οι καταστροφές που δεν εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα στην Π.Ε. Κορινθίας, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των καθυστερήσεων στο φράγμα του Ασωπού, έθεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Όλοι τους επισήμαναν ότι η προκήρυξη της μελέτης των δικτύων του φράγματος Ασωπού, αποτελεί τη σημαντικότερη απόδειξη ότι η κατασκευή του φράγματος θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Στη συνέχεια σε εκδήλωση που έγινε στο Κιάτο ο κ. Γεωργαντάς έκανε εκτενή αναφορά στο σύνολο της αγροτικής πολιτικής και της αναπτυξιακής πορείας και προοπτικής και των μεταρρυθμίσεων και έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί από το ΥΠΑΑΤ. Εκεί ο κ. Γεωργαντάς είχε την ευκαιρία να ακούσει από τους ίδιους τους αγρότες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και τις θέσεις τόσο του Δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου, όσο και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μάρκου Λέγγα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο