Περιφέρεια

Παν. Νίκας. Ο ουσιαστικός σχεδιασμός έργων πνοής οδηγεί στην ανάπτυξη

Την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός έργων πνοής, ώστε οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλουν σε αυτό που εξ αρχής στόχευαν, την ανάπτυξη, επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας, στην παρέμβασή του στην εκδήλωση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πελοπόννησο», που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, η Europe Direct Πελοπόννησος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο κ. Νίκας τόνισε ότι παρά τα σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. των προηγούμενων δεκαετιών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν και διαθέτει αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξακολουθεί να υστερεί σε μια σειρά από τομείς. «Οι ευθύνες για το γεγονός αυτό είναι αναμφισβήτητα δικές μας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος τόσο στις τοπικές, όσο και στις κεντρικές Αρχές που διαχρονικά άσκησαν εξουσία.

Συνεχίζοντας ο κ. Νίκας ανέφερε ότι πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάζει με βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις υποδομές και τις μεταφορές, επενδύοντας τις πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έργα και παρεμβάσεις που αναδεικνύουν, προστατεύουν και καθιστούν προσβάσιμα τα πάμπολλα μνημεία της, προστατεύουν το περιβάλλον, εκσυγχρονίζουν τις οδικές μεταφορές. Ωστόσο, παρατήρησε πως αν και οι πιστώσεις είναι πολύ λίγες στο νέο ΕΣΠΑ, δίνουν νέα προοπτική στον σιδηρόδρομο επιδιώκοντας την επαναλειτουργία του και τη συμβολή του και στην επιχειρηματική ανάπτυξη.

Παράλληλα υπογράμμισε και την σταθερή προσήλωση της περιφερειακής Αρχής σε πηγές ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αναφερόμενος ενδεικτικό στο πρότζεκτ για τον πρώτο σταθμό “πράσινου” υδρογόνου στο οποίο υπάρχει συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Motor Oil.

Πρωτογενής τομέας και τουρισμός

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρεχης στάθηκε στην στήριξη που απαιτείται προς τον πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι πολλά και σημαντικά έργα, κυρίως αρδευτικά, καρκινοβατούν για πάρα πολλά χρόνια. Αισιοδοξία εξέφρασε για τις προοπτικές που διανοίγονται στον δευτερογενή τομέα, αναφερόμενος στις επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται στην ΒΙΠΕ Τρίπολης, αλλά και στο μεγάλο “στοίχημα” της Μεγαλόπολης, όπου στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ στην μεταλιγνιτική προωθείται η δημιουργία βιομηχανικών πάρκων.

Μιλώντας για τον τουρισμό, ο κ. Νίκας τόνισε ότι έχει δοθεί βαρύτητα στην ανθρώπινη επαφή και στην ποιότητα, ενώ επισήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα, στις υποδομές που αφορούν τόσο στην δημόσια υγεία, όσο και στον αθλητισμό. «Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι οι πιστώσεις που φθάνουν στη χώρα μας -και στις υπόλοιπες χώρες μέλη της, αλλά οι κοινές αξίες, τα ιδανικά και οι αρχές για την ελευθερία, την δημοκρατία και την ισότητα» σημείωσε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο