KR Tempo

Ο Ισίδωρος Ζουργός παρουσιάζει στην Κόρινθο το βιβλίο του «Περί της εαυτού ψυχής»

Tο «Καλογεροπούλειο» ‘Iδρυμα Κορίνθο, το βιβλιοπωλείο «Κουκίδα» στην Κόρινθο και οι εκδόσεις «Πατάκη» παρουσιάζουν την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου στο Κορινθιακό κοινό, το βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού με τίτλο: «Περί της εαυτού ψυχής».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Καλογεροπούλειο» Ίδρυμα (Αράτου 74, Κόρινθος) και θα ξεκινήσει στις 7:00 το απόγευμα, όπου για το βιβλίο και για τον συγγραφέα θα μιλήσει ο δικηγόρος Πέτρος Θωμαΐδης. Αποσπάσματα, θα διαβάσει η Μαρία Παϊβανά, φιλόλογος και ποιήτρια

Ο Ισίδωρος Ζουργός είναι από τους κορυφαίους έλληνες συγγραφείς της εποχής μας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964 σπούδασε παιδαγωγικά και υπηρέτησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος.Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα «Φράουστ», «Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού», «Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού», «Στη σκιά της πεταλούδας», «Η αηδονόπιτα», «Ανεµώλια», «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο», «Λίγες και μία νύχτες», «Οι ρετσίνες του βασιλιά» και «Περί της εαυτού ψυχής» που θα παρουσιάσει στην Κόρινθο. Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της µεγάλου µήκους ταινίας «Όχθες» που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Το νέο του βιβλίο «Περί της εαυτού ψυχής» είναι ένα εσωτερικό χρονικό για τον τρόπο που ένας αντιγραφέας γίνεται συγγραφέας, ένα μυθιστόρημα οικογένειας, περιπέτειας και ελευθερίας, για το άλλο Βυζάντιο. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής και της μνήμης, γι’ αυτήν την ορμή που απαιτεί να ονοματίσουμε τα πράγματα του κόσμου εξαρχής με ανάδοχο τη δική μας ψυχή.

Στις σελίδες του βιβλίου

Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού, σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας, ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας μεταγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία.

Η γραφίδα του αφηγείται τη ζωή του, μια ιστορία εφηβικής μοναξιάς και χειρογράφων, μια περιδίνηση σε διανοητικά διλήμματα, διωγμούς, έρωτες και αγωνίες στην αυγή της δυναστείας των Κομνηνών στα τέλη του 11ου αιώνα. Η ζωή των απλών ανθρώπων κατά τη βασιλεία των Ρωμαίων, ο πολιτισμός του λόγου και της εικόνας, μα πάνω απ’ όλα η αφή της μνήμης. Όλη η αγωνία του ανθρώπου σε ένα βιβλίο, που δεν αφηγείται μόνο την αναζήτηση της ουράνιας βασιλείας, αλλά μνημονεύει και την επίγεια ζωή και τη χοϊκή ψυχή.

Μέσα από τις σελίδες του κατοπτρίζεται η Βυζαντινή Αυτοκρατορία την εποχή που πληθαίνουν οι απειλητικές σκιές από Ανατολή και Δύση. Στο μυθιστόρημα τον πρώτο λόγο δεν έχουν οι αυλικές συνωμοσίες και οι πολύνεκρες μάχες, αλλά το φως απ’ τα λυχνάρια των αντιγραφέων, που σκύβουν πάνω από τα συναξάρια των αγίων και τις διατριβές των γραμμάτων. Μέσα από τις σελίδες του αναδύονται ο ύπατος των φιλοσόφων Μιχαήλ Ψελλός, ο όσιος Νικήτας Στηθάτος, λόγιοι, μοναχοί, αγιογράφοι… Όμως στο κέντρο όλων βρίσκεται ο στίχος ενός αινιγματικού ποιήματος και μια γυναίκα, το εσώτερο ρούχο της ψυχής του ήρωα, το ένδυμα που υποκαθιστά το βασανιστικό ράσο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο