KR Tempo

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες φέρνει στις 6 – 9 Ιουλίου στο επίκεντρο ξανά το Ξυλόκαστρο

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες ετοιμάζεται για τη δεύτερη έκδοσή του και μας προσκαλεί σε ένα τετραήμερο γεμάτο καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Από 6 μέχρι 9 Ιουλίου η περιοχή μεταμορφώνεται μέσα από τον πολιτισμό και μας προσκαλεί να τη δούμε με διαφορετικό βλέμμα. Συναυλίες με τη διεθνούς φήμης μεσόφωνο Ελένη Βουδουράκη, αλλά και με την αγαπημένη ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, δύο προβολές ταινιών ανιμέισον για όλη την οικογένεια, τρεις εικαστικές εκθέσεις, πέντε εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλους, ανοιχτές συζητήσεις στο Aristonautes Lab και θεματική βραδιά ποίησης, συγκροτούν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023, που για ακόμη μία χρονιά κινείται στους άξονες της αειφορίας, της τέχνης και της συνύπαρξης. Η φετινή θεματική, που διατρέχει όλες τις δράσεις, έχει τίτλο «Με το βλέμμα του θεατή», θέτοντας στο επίκεντρο τον ρόλο του κοινού, του αποδέκτη της τέχνης. Η διάρκεια του Φεστιβάλ θα είναι και πάλι τετραήμερη, από τις 6 έως και τις 9 Ιουλίου 2023.

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Ηλίας Κατσούλης και το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο και υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που μετά την πολύ επιτυχημένη του έναρξη το περσινό καλοκαίρι, συνεχίζει να διεκδικεί τη θέση του δυναμικά στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας, χάρη στις πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις του. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις συνδυάζουν δημιουργικά διαφορετικές μορφές τέχνης, ενώ οι δράσεις απευθύνονται στους κατοίκους του Δήμου, που ξαναζούν την περιοχή τους μέσα από την τέχνη. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν λιγότερο γνωστές ομορφιές του Δήμου, αλλά και το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρό της.

Το Φεστιβάλ γίνεται πολιτιστικός θεσμός

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου –  Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, δηλώνει ότι το Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ «γίνεται πολιτιστικός θεσμός. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης φιλοξενεί περήφανα μια τόσο σπουδαία και δυναμική δράση που στοχεύει στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και στην ενίσχυση της πολιτιστικής και τουριστικής μας ταυτότητας. Οι «ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ» δανείζονται το όνομά τους από την ιστορία των ναυτών της αρχαίας Πελλήνης (σημερινό χωριό «Ζούγρα»), οι οποίοι ξεκίνησαν από το αρχαίο λιμάνι μας για την Τρωική εκστρατεία. Το λιμάνι αυτό βρίσκεται στη σημερινή θέση του Συνοικισμού Ξυλοκάστρου και κατείχε εξέχουσα θέση για τις εμπορικές συναλλαγές της αρχαιότητας.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ θα τα έχει όλα. Το μεγάλο αυτό εύρος επιλογών αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια τεράστια καλλιτεχνική γιορτή που διακρίνεται για την εξαιρετική ποιότητα και την άρτια οργάνωσή της και απευθύνεται τόσο στους κατοίκους, όσο τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Καθιερώνοντας τέτοιες εξωστρεφείς εκδηλώσεις που γίνονται σταδιακά σήμα κατατεθέν του τόπου μας, αποσκοπούμε στην εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μας αλλά και στη διάδοση των ιστορικών οροσήμων του τόπου μας”.

Ο Γιάννης Σκέρος, Πρόεδρος ΝΠΔΔ “Ηλίας Κατσούλης”, καλωσορίζει εκ μέρους του Συλλόγου το κοινό “για ακόμη μία φορά στο πολυθεματικό- πολιτιστικό φεστιβάλ «ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2023». Ένα φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός, έρχεται με νέες δράσεις που κινούνται γύρω από τον άξονα της φετινής θεματικής «Με το βλέμμα του θεατή» αξιοποιώντας διαφορετικά σημεία εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου. Καλούμε τους κατοίκους, καθώς και τους επισκέπτες του Δήμου μας να συμμετάσχουν στις δράσεις αυτές, προκειμένου να απολαύσουν τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, μέσα από ένα διαφορετικό βλέμμα”.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής – Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού, Ελίνα Μενούνου, επισημαίνει πως “στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει τη σύνδεση τέχνης και κοινωνίας και να ενισχύσει τη βιωματική εμπειρία του κοινού, όχι μόνο μετατρέποντας τη θεωρητική σκέψη σε καλλιτεχνική πρακτική, αλλά και ερμηνεύοντας πως αποτυπώνεται το «βλέμμα του θεατή» στην καλλιτεχνική δημιουργία. Παράλληλα, αναδεικνύει τις ιδιαίτερες παραδόσεις και φυσικές ομορφιές του τόπου μας, ενώ στις φετινές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται και μία εικαστική έκθεση στη Βίλλα Σικελιανού, με την αποκλειστική συμμετοχή καλλιτεχνών του Δήμου”.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου και ώρα 9:00 το βράδυ γίνεται η επίσημη έναρξη από την πλατεία Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο. Θα παρακολουθήσουμε μια μουσική βραδιά με τη μέτζο σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη  Η Ελένη Βουδουράκη, η μέτζο σοπράνο με την διεθνή σταδιοδρομία, ερμηνεύει μέσα  από τα δικά της προσωπικά «φίλτρα», τραγούδια των Beatles, Simon & Garfunkel, Aretha Franklin, Barbra Streizand, Μάνος Χατζιδακις, Μίκης Θεοδωράκης καθώς και τραγούδια με άρωμα Μεσογείου.

Συνοδεύουν στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας και ο Σταύρος Παργινός στο βιολοντσέλο – μαντολίνο.

Από την Πέμπτη 6, Ιουλίου έως Κυριακή 9, Ιουλίου, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ στη Βίλλα Σικελιανού, (Συκιά), πραγματοποιείται μια εικαστική έκθεση με έργα ντόπιων καλλιτεχνών Φέτος, το φεστιβάλ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης, μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, για την αποστολή καλλιτεχνικών προτάσεων και η έκθεση θα αποτελείται αποκλειστικά από δικά τους έργα. Φωτογραφία, ζωγραφική και κατασκευές συγκροτούν το ενδιαφέρον σύνολο των εκθεμάτων.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Φωτεινή Γιαννουλατου, Μυρτώ Δημητριάδη, Ιωάννα Ζαχαρή,  Μάνια Λάμπρου, Βασίλης Λιάκος, Βασιλική Πανίτσα, Κωνσταντίνα Ρέππα, Λάμπρος Σάββας, Εύα Τερζή, Σοφία Τριανταφύλλη.

Άλλες εικαστικές εκθέσεις

Μια ακόμα πρωτότυπη, υπαίθρια έκθεση περιλαμβάνει το πρόγραμμα των Αριστοναυτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα βλέπουμε μία εγκατάσταση με 8 Ιστιόπανα των Αριστοναυτών (surf banners) στην παραλία του Ξυλοκάστρου («νησάκι»), με δημιουργίες που έφτιαξαν οι φοιτητές του ΣΤ’ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ειδικά για το Φεστιβάλ Αριστοναύτες. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία του Φεστιβάλ με την ΑΣΚΤ. Επιμελούνται οι καθηγητές Γιώργος Καζάζης και Παναγιώτης Σιάγκρης.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσεται και η εικαστική έκθεση που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου (Ρωμέση 2, Ξυλόκαστρο) με έργα μαθητών από όλη τη χρονιά. Η έκθεση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη εντύπωση και συζητήσεις, καθώς παρουσιάζει την πρωτότυπη δουλειά των μαθητών, που καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήρθαν σε επαφή με το έργο σημαντικών δημιουργών που διατρέχουν όλη την ιστορία της Τέχνης. Όπως λέει η διδάσκουσα εικαστικός Μάρθα Τζαβάρα: “Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου εκθέτουν τα έργα τους από το μάθημα των Εικαστικών του σχολικού έτους 2022-2023. Μια έκθεση ζωγραφικής από παιδιά που όμως απευθύνεται και σε μεγάλους!

Πώς η γνωριμία με μεγάλα ονόματα της τέχνης γίνεται αφορμή για την δημιουργία μικρών θαυμάτων και μεγάλης χαράς; Πώς δείχνει ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού;

Έργα ατομικά και ομαδικά που δημιουργήθηκαν με ενθουσιασμό και αγάπη, γεμάτα χρώμα και φαντασία θα μείνουν αξέχαστα τόσο στους μικρούς δημιουργούς , όσο και στους επισκέπτες της έκθεσης. Μια γλυκιά ανάμνηση περιφάνειας και συγκίνησης!”.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11:00-13:00 και 19:30-21:00

Η ποίηση του Ελύτη

Την Παρασκευή, 7 Ιουλίου και ώρα 8:30 μ.μ. επίσης στη Βίλλα Σικελιανού, «Μ’ ένα τριφύλλι φως» ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, αναδεικνύεται μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Μια μοναδική παράσταση ποίησης και μουσικής γεμάτη από τα λυρικά χρώματα και οι αισθήσεις με την υπερβατική σκέψη του Οδυσσέα Ελύτη συναντούν την πνευματικότητα και την ευαισθησία της μουσικής του Γιώργου Κουρουπού, δίνοντας πλήθος ονειρικών, θαλασσινών, πολύσημων εικόνων. Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία και έχει επιμεληθεί τη βραδιά, απαγγέλει αγαπημένα ποιήματα του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή, ενώ την παρουσίαση συνοδεύουν στο τραγούδι η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. Διάρκεια: 60 λεπτά. Η είσοδος στην εκδήλωση γίνεται με προσκλήσεις (περιορισμένος αριθμός), που θα διατίθενται από τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Την Παρασκευή, 7 Ιουλίου και ώρα 9:00 μ.μ, στον θερινό κινηματογράφο «Ηλεκτρα», στο  Ξυλοκαστρο και την Κυριακή, 9 Ιουλίου, την ίδια ώρα, στον θερινό κινηματογράφο «Το διάλειμμα», στο Δερβένι, προβάλλονται ταινίες ανιμέισον για όλη την οικογένεια. Οι φετινές προβολές περιλαμβάνουν δύο περίφημες ταινίες ανιμέισον και πραγματοποιούνται με την επιμέλεια του ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, αλλά και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας με ταινίες ανιμέισον για όλη την οικογένεια. Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή, 7 Ιουλίου θα δούμε στον θερινό κινηματογράφο «Ηλέκτρα» στο Ξυλόκαστρο, την ταινία «The Bears’ Famous Invasion», σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο ομώνυμο αγαπημένο παιδικό ιταλικό βιβλίο, που έγραψε και εικονογράφησε το 1945 ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας Dino Buzzati. Θα δούμε τις περιπέτειες μιας ομάδας αρκούδων που ζουν στα βουνά της Σικελίας υπό τις διαταγές του βασιλιά Leonzio. Κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα σκληρού χειμώνα, οι αρκούδες μένουν χωρίς φαγητό και έτσι αποφασίζουν να εισβάλουν στο Μεγάλο Δουκάτο της Σικελίας για να μπορέσουν επιβιώσουν. Ο Leonzio όμως, ελπίζει επίσης να βρει εκεί και τον γιο του, Tonio, που είχε απαγάγει κυνηγοί λίγα χρόνια νωρίτερα. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Με ελληνικούς υπότιτλους.

Το Σάββατο, 8 Ιουλίου, από τις 11:00 το πρωί, μέχρι τις 2:00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων του «Sikyon Coast», στη Συκιά, η συζήτηση έχει θέμα: «Με το βλέμμα του θεατή». Προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι σημαντικών και ιστορικών θεατρικών θεσμών της χώρας, που θα συζητήσουν για την εμπειρία τους, αλλά και τις πρακτικές που εφαρμόζουν στους καλλιτεχνικούς οργανισμούς που εκπροσωπούν, σε σχέση με το κοινό.

Τέλος, την Κυριακή, 9 Ιουλίου, έρχεται το “Πολύχρωμο όνειρο”, στον θερινό κινηματογράφο το «Διάλειμμα» στο Δερβένι, σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας. Η ταινία του σκηνοθέτη Jan Balej, που απέσπασε το βραβείο «Τσεχικός Λέοντας» το 2020 στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων, το σημαντικότερο βραβείο της χώρας, είναι μια περιπέτεια γεμάτη έξυπνο χιούμορ, που ασχολείται με το διαχρονικό θέμα της σύγκρουσης μεταξύ της απεριόριστης εξουσίας από τη μία και της επιθυμίας για ελευθερία, γενναιότητα και αγάπη από την άλλη.

Μια ομάδα καλλιτεχνών φτάνει στο νησί ενός παντοδύναμου ηγεμόνα, όπου επικρατεί αυστηρή αστυνομική επιτήρηση. Μια ανεπιτυχής βολή από κανόνι κατά τη διάρκεια της παράστασής τους, θα προκαλέσει μια σειρά απρόσμενων γεγονότων. Ο νεαρός Ντριν, η Τούβη και ο γλάρος Νάθαν θα εμπλακούν σε μια άνιση μάχη με την ολοκληρωτική διοίκηση, που θα αλλάξει τελικά τις μοίρες όλων των κατοίκων του νησιού – ανθρώπων και γλάρων. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Με ελληνικούς υπότιτλους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο