Απόψεις

Άνθρακες ο θησαυρός για τον Περιφερειακό τύπο το πρόγραμμα στήριξης ύψους 20 εκατ. ευρώ

του Γιώργου Αμβροσίου

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εφημερίδων, περιοδικών, περιφερειακών παροχών υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης και ραδιοφωνικών σταθμών που επλήγησαν από την έξαρση του κορωνοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Η ανακοίνωση της είδησης από την κυβέρνηση, προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων από τους αναγνώστες των εφημερίδων μας που πλέον νομίζουν ότι θα γίνουμε πλούσιοι και ότι πλέον θα είμαστε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μιας και θα μας έχουν εξαγοράσει. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αλήθεια και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα ελάχιστο ποσοστό, 5 – 7% των 20 εκ € θα είναι επ’ ωφελεία του Περιφερειακού τύπου και αυτό θα αφορά κάλυψη ενός ποσού 2% επί του τζίρου που μας επιβλήθηκε ως χαράτσι από το 2017 και που ψηφίστηκε στη βουλή και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το 2% θα πάει στο ταμείο ασφάλισης των δημοσιογράφων ΕΔΟΕΑΠ και όχι στις τσέπες των εκδοτών. Τα ΜΜΕ από το 2017 έως σήμερα αρνούνταν να καταβάλουν το ποσό αυτό, διότι το θεωρούσαν άδικο και ένα επιπλέον χαράτσι. Εξ’ άλλου, καμία ωφέλεια δεν έχουν οι εκδότες της επαρχίας από αυτήν την εισφορά του 2% που επιβλήθηκε ως χαράτσι και πλέον οι εφημερίδες μας θα προσβάλουν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ελπίζοντας σε δικαίωση.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις ενώσεις των δημοσιογράφων, μετέτρεψε ένα άλλο πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί πρώτα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ, ύψους 4 εκ € και που θα ήταν πράγματι για την στήριξη του Περιφερειακού τύπου, σε πρόγραμμα στήριξης του ΕΔΟΕΑΠ. Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου τις οποίας τυγχάνω μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Γραμματέας, θα ζητήσει να υπάρξει πραγματικό πρόγραμμα στήριξης των εφημερίδων μας, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι κάλυψη απλά του 2% που για τα μέλη μας είναι ένα πολύ μικρό ποσό που ουδεμία ανακούφιση θα επιφέρει στα ταμεία μας.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσχημα τον covid19 για να καλύψει το 2% που οφείλουν μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις της Αθήνας με ποσά που πλέον δεν θα υπόκεινται στην οδηγία DE MINIMIS που βάζει όριο τις 200 χιλιάδες ευρώ επιδότηση ανά έτος και το ποσό αυτό πλέον ανεβαίνει στο 1,8 εκ. €. Δηλαδή, θα υπάρξουν ΜΜΕ που θα επιδοτηθούν μέχρι και 1,8 εκ. € για κάλυψη του 2%.

Αν μόνο ένας όμιλος ΜΜΕ πάρει το 9% του συνολικού ποσού και αρκετοί άλλοι λίγο λιγότερο, τι θα πάρει κάθε εκδότης επαρχιακής εφημερίδας και δη εβδομαδιαίας; Ένα μεγάλο τίποτα. Ας μην νομίζουν λοιπόν οι αναγνώστες μας ότι θα πλουτίσουμε με την επιδότηση των 20 εκ. €. Ας μην νομίσουν ότι η κυβέρνηση θα μας εξαγοράσει με ποσά που ίσως για κάποιους εκδότες δεν ξεπερνούν καν τα 1500 με 2000€ για την τετραετία 1017-2020.

Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει πραγματικό πρόγραμμα στήριξης του περιφερειακού τύπου και όχι αυτό που πάει να εφαρμόσει, αν πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες μας, είναι ότι το πρόγραμμα αυτό για τις επαρχιακές εφημερίδες δεν είναι θησαυρός, αλλά άνθρακας…

σημ. Ο Γιώργος Αμβροσίου είναι εκδότης της τοπικής εφημερίας «ΑΛΗΘΕΙΑ», στο νομό Καρδίτσας – www.alithianews.gr και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο