Δήμοι

Με τις υπογραφές ξεκινά το έργο της αποχέτευσης στην ανατολική Κορινθία

Παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά και του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκου, υπεγράφησαν στο Δημαρχείο Κορίνθου, οι 3 διαδοχικές συμβάσεις για την έναρξη του έργου αποχέτευσης ακαθάρτων που αφορά την ανατολική Κορινθία και την περιοχή του Σαρωνικού.

Παρόντες ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κορίνθου Μιχάλης Χατζής και οι τρεις εργολάβοι που αναδείχθηκαν με διαγωνιστική διαδικασία. Ειδικότερα υπεγράφησαν οι συμβάσεις που αφορόουν:

  • Το αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων των οικισμών Γαλατακίου, Λουτρών Ωραίας Ελένης και Κάτω Αλμυρής.
  • Έργα αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή της Ισθμίας.
  • Έργα μεταφοράς λυμάτων Λουτρών Ωραίας Ελένης – Κάτω Αλμυρής και Ισθμίων στον βιολογικό των Αγίων Θεοδώρων.

Για έργα μείζονος σημασίας με συνολικό προϋπολογισμό 18,1 εκατ. ευρώ έκανε λόγο ο κ. Ταγαράς, τονίζοντας πως η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας από κοινοτικούς πόρους. «Εξασφαλίσαμε ουσιαστικά την εξαρχής κατασκευή των εσωτερικών δικτύων συλλογής ακαθάρτων στους οικισμούς Γαλατακίου, Αλμυρής και Λουτρών Ωραίας Ελένης του Δήμου Κορινθίων και στον οικισμό της Ισθμίας του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, όπως και τη μεταφορά των λυμάτων των παραπάνω οικισμών προς στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Αγίων Θεοδώρων» ανέφερε ο Κορίνθιος υφυπουργός Περιβάλλοντος. Σημείωσε ιδιαίτερα πως για το Γαλατάκι, την Κάτω Αλμυρή και τα Λουτρά Ωραίας Ελένης πρόκειται να κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο συνολικού μήκους πάνω από 32 χλμ. επί του οποίου θα γίνουν περί τις 1.500 ιδιωτικές συνδέσεις.

«Η Ισθμία και το Καλαμάκι πρόκειται να αποκτήσουν επίσης αποχετευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 19 χλμ., επί του οποίου θα γίνουν περί τις 500 ιδιωτικές συνδέσεις. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς μήκους 15 χλμ. που θα μεταφέρει τα λύματα από την Ισθμία, το Καλαμάκι, τα Λουτρά Ωραίας Ελένης και την Κάτω Αλμυρής στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίων Θεοδώρων, ενώ έχει συνυπολογιστεί χρηματοδότηση για τις όποιες αρχαιολογικές εργασίες και απαλλοτριώσεις ενδεχομένως απαιτηθούν κατά την εκτέλεση του έργου» κατέληξε ο Νίκος Ταγαράς.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τμη άριστη συνεργασία του τόσο με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο, όσο και με τους Δημάρχους, Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη.

Σύγχρονη διαχείριση λυμάτων

Για ένα μεγάλο έργο διαχείρισης αστικών λυμάτων στην Κορινθία, μίλησε ο κ. Γραφάκος, μετά από αυτό της κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στο Ξυλόκαστρο που ήδη κατασκευάζεται. «Η αξία των έργων αυτών είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες και το περιβάλλον» υπογράμμισε ο γεν. γραμματέας, προσθέτοντας πως πρόκειται για έργα ποιότητα ζωής και πολιτισμού, που προσφέρουν σημαντική περιβαλλοντική προστασία.

«Σήμερα στην πατρίδα μας με ευρωπαϊκούς πόρους, κατασκευάζονται πάνω από 200 έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων. Ο αριθμός των έργων που εκτελούνται πιστοποιούν ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη διαχείριση του χθες και περνά σε σύγχρονη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Μάλιστα ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε και τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας, που προβλέπει ακόμα αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και επαναχρησιμοποίηση του νερού για αρδευτικές ανάγκες» συνέχισε ο κ. Γραφάκος. Τέλος, μίλησε για την σημαντική συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την επίσης σημαντική βοήθεια του Υφυπουργού Νίκου Ταγαρά.

Ικανοποίηση των Δημάρχων

Για μια ευχάριστη ημέρα για τον Δήμο Κορινθίων, ιδιαίτερα για τη Δημοτική Ενότητα Σαρωνικού και τη Δημοτική Κοινότητα Γαλατακίου, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, ενώ ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, παρατήρησε πως με την υλοποίηση των έργων, «κατασκευάζουμε ένα σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών στα Ίσθμια και το Καλαμάκι, αναβαθμίζει τους οικισμούς μας και συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και αειφόρου περιβάλλοντος, για εμάς και τις επόμενες γενεές».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο