Επιχειρείν

Με παράπονα έφυγαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από την συνάντηση στην Περιφέρεια με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Παν. Νίκα, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλου, καθώς και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) και υπηρεσιακών στελεχών από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε λόγο για μια δημιουργική συζήτηση, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας, σημειώνοντας πως είναι αποδεκτό απ’ όλους ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι γίνονται προσπάθειες ώστε ο κόσμος αυτός να βοηθηθεί, τόσο από τον ΕΛΓΑ, όσο και από την πολιτεία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Η αγωνία των αγροτών

Οι εκπρόσωποι των αγροτών επεσήμαναν το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την απαίτηση για αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος για την αδιάθετη στην αγορά παραγωγή ή γι’ αυτή που καταστράφηκε στο χωράφι, όπως και την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών των 314 δικαιούχων οι οποίοι έμειναν έξω από αυτό.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εκφράστηκαν μέσω του γραμματέα της ΟΑΣΠΠ Βασίλη Βουρλίτη, του μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σπύρου Νικολόπουλου, γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης και του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας Δημήτρη Καραμάνη. Επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την απαίτηση για αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος για την αδιάθετη στην αγορά παραγωγή ή γι’ αυτή που καταστράφηκε στο χωράφι, όπως και την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών των 314 δικαιούχων οι οποίοι έμειναν έξω από αυτό λόγω εξάντλησης της σχετικής πίστωσης, παρ’ όλο που πληρούσαν τα κριτήρια. Καταλήγοντας ανέφεραν ότι η σημερινή συνάντηση “αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, χωρίς να προκύπτουν ουσιαστικές λύσεις” παρατηρώντας ότι θα συνεχίσουν στον δρόμο του αγώνα.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εξέφρασαν το παράπονο ότι η συνάντηση εστίασε και έμεινε τελικά στην διαπίστωση και δεν δόθηκε καμία δέσμευση για την ικανοποίησή τους. «Συνεχίζουμε μαχητικά, σε πανελλαδικό συντονισμό μέσα από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, δυναμώνοντας τον αγώνα μας για επιβίωση» ανέφερε ανακοίνωση των αγροτών, που ακολούθησε την συνάντηση στην Τρίπολη. Η ΟΑΣΠΠ καλεί όλους τους Αγροτικούς – Κτηνοτροφικούς  Συλλόγους,  τους αγρότες και κτηνοτρόφους, οργανωμένα και με κάθε μορφή δράσης, «να συνεχίσουν την πάλη για το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας, χωρίς τη καθημερινή αγωνιά της επιβίωσης και το φόβο του ξεκληρίσματος».

Ζήτησαν μεταξύ άλλως, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Ακόμα, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα (δεξιά) και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στ. Αναστασόπουλο (αριστερά)

Ικανοποίηση Νίκα από την συνάντηση

Ο Π. Νίκας ανέφερε ακόμα πως από πλευράς Περιφέρειας «γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να συνδράμουμε τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε ζητήματα όπως η άρδευση, η επιστημονική υποστήριξη των παραγωγών, έχοντας κινητοποιήσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επιδιώκουμε να διατηρούμε καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, όπως το ίδιο πράττουμε και με την κυβέρνηση και με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα». Στόχος, συνέχισε, «είναι να λύνουμε προβλήματα και να απαντούμε με επιχειρήματα, αλλά και διαθέτοντας τους πόρους που απαιτούνται για την άρδευση, τους αναδασμούς, την αντιμετώπιση ασθενειών και παθογόνων, τα επιστημονικά συνέδρια και ό,τι άλλο μπορεί να συνδράμει τους αγρότες μας».

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζο, παρατήρησε ότι πέτυχε να αναμορφώσει την λειτουργία του Οργανισμού. Διαβεβαίωσε ακόμα, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, παρά την υποστελέχωσή τους, κάνουν το καλύτερο δυνατό.

Οι προκλήσεις για τον Λυκουρέντζο

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος επεσήμανε στη συνέχεια την ανάγκη για συνεργασία μέσα από ειλικρινείς και τίμιες σχέσεις, μεταξύ κυβέρνησης, παραγωγών, αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ΕΛΓΑ και υπηρεσιών.

«Συνεργασία πρότυπο και πρότυπο διαλόγου» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, τη συνάντηση στην Τρίπολη, μεταξύ της Περιφέρειας, του ΕΛΓΑ και των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου. Όπως τόνισε, υπάρχουν σοβαρά θέματα που άπτονται της μεγάλης πρόκλησης των καιρών, «δηλαδή της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας υπό το κράτος της κλιματικής αλλαγής και όσων αυτή συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα οι ζημιές που δοκιμάζουν τις αντοχές του προϋπολογισμού όχι μόνο του ΕΛΓΑ αλλά και της χώρας μας».

Αναφέρθηκε ακόμα στην αποφασιστική, όπως σημείωσε, στήριξη του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας πως ο  ΕΛΓΑ συντόμευσε τον χρόνο καταβολής αποζημιώσεων. Ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε στη συνέχεια την ανάγκη για συνεργασία μέσα από ειλικρινείς και τίμιες σχέσεις, μεταξύ κυβέρνησης, παραγωγών, αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ΕΛΓΑ και υπηρεσιών. Γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι αναμένονται και νέες εξαγγελίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για ενισχύσεις μέσα από το πρόγραμμα de minimis για μήλα, ροδάκινα, κάστανα, σταφύλια, ενώ η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος θα γίνεται μετά από εισηγήσεις των υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μίλησε για την αποδοτική συνεργασία τα τρία τελευταία χρόνια του ΕΛΓΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόσο με τον περιφερειάρχη Παν. Νίκα και τους αντιπεριφερειάρχες, όσο και με τις υπηρεσίες που σημείωσε πως αποδίδουν λαμπρό έργο.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Για μια παραγωγική συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στ. Αναστασόπουλος, σημειώνοντας ότι πολλά από τα ζητήματα που εθίγησαν στην διάρκειά της άπτονται του υπουργείου και θα συζητηθούν στη συνάντηση με τον υπουργό, όποτε αυτή προσδιοριστεί, «προκειμένου να ενώσουμε κι εμείς ως Περιφέρεια τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών».

Εξειδικεύοντας στο θέμα της δακοκτονίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι ήδη συντελείται αναδιάρθρωση στο πρόγραμμα της φετινής περιόδου (2023), με αναβάθμιση των φαρμάκων, αλλά και με την εφαρμογή ηλεκτρονικής τεχνολογίας για την καταγραφή της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος. Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένεται βοήθεια και για το θέμα της προσβολής από γλοιοσπόριο, με βάση τεκμηριωμένες εκθέσεις, ώστε να υπάρξει αποζημίωση από ευρωπαϊκό ταμείο που συνδράμει σε καταστροφές εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Παρατήρησε τέλος ότι παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια ώστε να συνδράμει τον αγροτικό κόσμο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα, ο συντονιστικής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής και από πλευράς υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, οι προϊστάμενοι των 6 ΔΑΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Μουτάφης (Κορίνθου), ο γενικός διευθυντής ΔΑΟΚ Περιφέρειας Πελοποννήσου Δημήτρης Μητρόπουλος, η γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας Αγγελική Πουλοπούλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο