ΕπιχειρείνΠεριφέρεια

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επικεφαλής στο σχέδιο SECON του προγράμματος Interreg Europe

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει, ως επικεφαλής, στο σχέδιο SECON (περιφερειακές πολιτικές στήριξης επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας) στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe.

Η διάρκεια του σχεδίου είναι τρία χρόνια και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.914.046 ευρώ, ενώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπονται 301.059 ευρώ. Το SECON συγκροτείται από 10 φορείς, εκ των οποίων οι 9 είναι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού από 9 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Ελλάδα) ως επικεφαλής, η Περιφερειακή Ένωση Ράιν – Νέκαρ (Γερμανία), η Περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ (Βέλγιο), το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Χαργκίθα (Ρουμανία), η Περιφέρεια Μασοβίας (Πολωνία), ο Δήμος Ολιβέιρα ντε Αζεμέις (Πορτογαλία), η Περιφέρεια Ρίγας (Λετονία), η Περιφέρεια Εξτρεμαδούρα (Ισπανία), ο Δήμος Χάσκοβο (Βουλγαρία) και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (Ελλάδα).

Ξεκίνημα από την Καλαμάτα

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χαιρέτισε στην Καλαμάτα, στην εναρκτήρια συνεδρίαση των εταίρων του σχεδίου SECON, προτρέποντας «να σκεφτούμε, όχι όσα πράττει το κάθε κράτος, αλλά τι πράττουν οι κοινωνίες μας στη βάση τους για να συνδράμουν αφ’ ενός στην αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων και αφ’ ετέρου τις ομάδες ανθρώπων που τα βιώνουν καθημερινά». Ο κ. Νίκας τόνισε πως χρειάζεται να εξετάσουμε τι μπορούμε να πράξουμε μέσα από την κοινωνική οικονομία, για το περιβάλλον, για τα κοινωνικά προβλήματα.

Απευθυνόμενος, ειδικότερα στους εκπροσώπους των εταίρων του SECON, εξέφρασε την ευχή το παραπάνω σχέδιο «να έχει μια ουσιαστική κατάληξη ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα που διαθέτει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος». Οπως εκτίμησε ο Π. Νίκας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής υποχρεώνει τις κοινωνίες να μεταλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς με συνέπεια να προκύπτουν προβλήματα περιβαλλοντικά, καθώς και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την θέση ότι η κοινωνία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που ανήκουν στις αποκαλούμενες ευπαθείς ομάδες να ενταχθούν, δραστηριοποιώντας τους μέσα από συνεργατικά σχήματα τα οποία στόχο θα έχουν όχι το κέρδος, αλλά να βελτιώσουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής τους.

Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών

Το SECON προτείνει διαπεριφερειακές δράσεις ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, εκπόνησης μελετών και σύνταξης εκθέσεων για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας. Επίσης, προβλέπει δύο καινοτόμες πιλοτικές δράσεις για τη βελτίωση των σχετικών μέσων πολιτικής και την προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στις Περιφέρειες που συμμετέχουν στο σχέδιο.

Δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συλλογή τοπικών δεδομένων σχετικά με τις ανάγκες, τάσεις και διαθέσεις απέναντι στην κοινωνική οικονομία, και ανεύρεση τοπικών βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συνεργαζόμενων Περιφερειών. Τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν σε μια σειρά ενοποιημένων αναφορών και αναλύσεων περιφερειακών πολιτικών κοινωνικής οικονομίας.

Δημιουργία τοπικών ομάδων ενδιαφερομένων και σχετικών συναντήσεων εργασίας.

Συμμετοχή σε διαπεριφερειακά συνέδρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις, στην Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Λετονία, Πολωνία και Ισπανία, με σκοπό α) την προβολή και την ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου και θεσμικών εκπροσώπων απέναντι στα οφέλη της κοινωνικής οικονομίας και β) την διαβούλευση, μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, για τις κανονιστικές ρυθμίσεις που ενισχύουν ή/και παρεμποδίζουν την ανάδυση και εδραίωση της στις περιφερειακές κοινότητες.

Διοργάνωση του τελικού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του SECON. Υπό αξιολόγηση: Πιλοτική δοκιμή εργαλείου εκτίμησης επιπτώσεων πολιτικών. Το SECON προτείνει την πιλοτική δοκιμή ενός εργαλείου αξιολόγησης πολιτικής που θα αναλύει, σε επίπεδο Περιφέρειας, τις επιπτώσεις των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας και των μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας, καθώς και τον αντίκτυπό τους στη λειτουργία και στην ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο