Επιχειρείν

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 127 εκατ. ευρώ στην Motor Oil για το έργο υδρογόνου στο διυλιστήριο Κορίνθου

Χρηματοδότηση ύψους 127 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του έργου ΙRIS της Motor Oil, που αφορά τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου στην Κόρινθο, ενέκρινε το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το IRIS, δίνεται στη Motor Oil η δυνατότητα να μειώσει ουσιαστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα, να παράγει 56.000 τόνους ετησίως μπλε υδρογόνο και τέλος να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή e-fuels, μέσω της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας παραγωγής συνθετικής μεθανόλης, χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της Motor Oil αλλά και των δυνατοτήτων της να ηγηθεί της επόμενης ημέρας του ενεργειακού κλάδου» αναφέρει ανακοίνωση της βιομηχανίας. Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil αναφέρει πως ήδη προχωρά δυναμικά στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές της προτεραιότητες και συνολικά αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα πλάνο που αντανακλά τη δέσμευση για υπεύθυνη δράση, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, την επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επένδυση σε νέες βιώσιμες τεχνολογίες», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Συνολικά, κατατέθηκαν 239 προτάσεις, διεκδικώντας 18 δισ. ευρώ, έναντι προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ, ενώ επιλέχθηκαν 41 έργα, εκ των οποίων 8 στην κατηγορία «γενική απανθρακοποίηση» όπου συγκαταλέγεται και το έργο IRIS της Motor Oil.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο