Επιχειρείν

Εκπαιδευτικό σχολείο για drones στη Νεμέα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Στη Νεμέα φιλοξενήθηκε το εκπαιδευτικό σχολείο (Training School) για επιστήμονες, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με υψηλό επίπεδο γνώσης στις νέες τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα, όπως Φινλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Ουγγαρία και Αλβανία.

Το σχολείο διοργάνωσε η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των δράσεων COST (European Cooperation in Science and Technology) και συγκεκριμένα της δράσης CA21134 (Towards zer0 Pesticide AGRIculture: European Network for sustainability T0P-AGRI-Network) στην οποία συμμετέχει το ΓΠΑ.

Η υποστήριξη του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας και όλων των οινοποιείων της ζώνης, καθώς και της Δημοτικής Αρχής ήταν ιδιαιτέρως εγκάρδια. Στην τελετή έναρξης, η οποία έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Νεμέας απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) Κώστας Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του ΑΟΣΝ Ηλίας Μάζος και ο Πρόεδρος του ΣΟΝ Νίκος Βλάχος. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των οινοποιείων Gaia Wines, Lafazanis Winery και ΑΟΣΝ που φιλοξένησαν στις εγκαταστάσεις τους την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η χρήση των drones

Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου εκπαιδευτικού σχολείου παρουσιάστηκαν λεπτομερώς όλες οι πτυχές για επιτυχημένη χρήση των drones καθώς και η αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγουν με τις ειδικές κάμερες που φέρουν, ενώ πραγματοποιήθηκε και πρακτική εξάσκηση πτήσεων και συλλογής δεδομένων σε αμπελώνες της Νεμέας. Ο εισηγητής Αντώνης Καββαδίας και ο Στέλιος Γεροντίδης στελέχη της Ερευνητικής Μονάδας GIS του ΓΠΑ, με την υποστήριξη του Δημ. Στεφανάκη από την εταιρεία Ucandrone και του Βασίλη Σκληρού από την εταιρεία Hellenic Drones ξεδίπλωσαν όλο το φάσμα των γνώσεων θεωρητικών και πρακτικών από την πλήρη περιγραφή των μηχανικών μερών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την επιλογή του κατάλληλου σχεδίου πτήσης  και την επεξεργασία των δεδομένων καθώς και θέματα νομοθεσίας και κανονισμών.

Ο Διονύσης Καλύβας, καθηγητής του ΓΠΑ παρουσίασε εφαρμογές χρησιμοποίησης των drones στην αμπελοκαλλιέργεια αλλά και σε άλλες γεωργικές χρήσεις ενώ τόνισε πως η Ερευνητική Μονάδα GIS του ΓΠΑ, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τετραετούς προγράμματος «Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Αξιολόγησης Αμπελουργικού και Οινικού Δυναμικού ΠΟΠ Νεμέας, STOEV Νεμέα» (που υλοποιήθηκε στα πλαίσια ΕΣΠΑ – ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020), συνεχίζει τις δράσεις της στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας.

Δίκτυο 10 μετεωρολογικών σταθμών

Συγκεκριμένα επίσης, παρουσίασε την  μεγάλη υποδομή για άσκηση ευφυούς αμπελουργίας που έχει κληροδοτηθεί στην ζώνη της Νεμέας, όπως το εγκατεστημένο δίκτυο 10 μετεωρολογικών σταθμών, τους λεπτομερείς εδαφολογικούς χάρτες και τις διαδικτυακές ψηφιακές γεωχωρικές υπηρεσίες που μόνο σκοπό έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας των κρασιών της Νεμέας με μείωση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι επιμορφούμενοι από 10 ευρωπαϊκές χώρες και οι εκπαιδευτές αντάλλαξαν εμπειρίες, ανέλυσαν τα προβλήματα, προτάθηκαν ιδέες και λύσεις και όλοι τόνισαν την χρησιμότητα των ψηφιακών γεωχωρικών τεχνολογιών όπως και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής αμπελουργίας,.

Τέλος όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους σε επόμενες δράσεις της Ερευνητικής Μονάδας GIS ΓΠΑ, όπως το 5ο Συνέδριο για τα GIS και την Χωρική Ανάλυση στη Γεωργία και στο Περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί 21-23 Μαΐου 2024 στο Γεωπονικό  Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο