Κορινθία

Διαμαρτυρία των γιατρών για την δυσλειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Κορίνθου

Η προσωρινή Διοικούσα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Κορίνθου επιχειρεί να αναδείξει την χρονίζουσα και, όπως επισημαίνει, «διαρκώς επιδεινούμενη δυσλειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Νοσοκομείου».

Το Τ.Ε.Π. αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Νοσοκομείου, με τρεις οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών. «Η καθημερινή εφημέρευση του Νοσοκομείου Κορίνθου, αλλά και η ανάγκη ξεχωριστής εξέτασης και αντιμετώπισης των ασθενών που προσέρχονται λόγω Covid-19, καθιστούν απολύτως μη ρεαλιστικό τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό θέσεων που προβλέπονται στον Οργανισμό του Γ. Ν. Κορίνθου για το Τ.Ε.Π.» τονίζει η προσωρινή Διοικούσα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών. Σημειώνει για τις τρεις θέσεις αυτές πως:

  • Η μία είναι κενή και προκηρύχθηκε προ μηνός.
  • Η δεύτερη είναι καλυμμένη από τον Διευθυντή, ο οποίος είναι μετακινημένος στην χειρουργική κλινική.
  • Η τρίτη είναι καλυμμένη από Επιμελήτρια Α’, η οποία έχει ήδη δηλώσει παραίτηση μετά από πολυετή πορεία στο Τ.Ε.Π.

Να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις των ιατρών

Η προσωρινή Διοικούσα του συνδικαλιστικού οργάνου των Νοσοκομειακών Ιατρών ζητά από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την Διοίκηση της 6ης Υ.Π.Ε., να προκηρύξει άμεσα θέσεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς  και να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες του νευραλγικού αυτού τμήματος.

Ωστόσο, καταγγέλλουν πως αντί αυτού, «γίνεται προσπάθεια από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης Υ.Π.Ε., να καλυφθούν οι ανάγκες με τους εξής αναποτελεσματικούς τρόπους» και εξηγεί:

  • Καλώντας ειδικευμένους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που εφημερεύουν σε άλλα τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου Κορίνθου, να προσφέρουν υπηρεσίες ταυτόχρονα στο Τ.Ε.Π. Έτσι, ιατροί ειδικοτήτων μη σχετικών με την επείγουσα ιατρική καλούνται να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν ασθενείς με επείγοντα παθολογικά ή χειρουργικά προβλήματα εκτός της ειδικότητάς τους (για παράδειγμα ειδικευμένος νεφρολόγος να αντιμετωπίσει ασθενείς με γαστρορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο, κλπ). Αποτέλεσμα αυτού είναι αφενός η αντιμετώπιση των ασθενών να καθίσταται προβληματική, αφετέρου οι υπόλοιπες Κλινικές από τις οποίες μετακινούνται οι συνάδελφοι (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Καρδιολογική, Γυναικολογική, κλπ) να δυσλειτουργούν και να συρρικνώνονται με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
  • Μετακινώντας γενικούς ιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού. Αυτό έχει σαν συνέπεια Περιφερειακά Ιατρεία να παραμένουν κλειστά κάποιες ημέρες της εβδομάδας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιφέρεια και τα χωριά της Κορινθίας να πλήττεται  και ως αποτέλεσμα περισσότεροι ασθενείς να απευθύνονται στο ήδη κορεσμένο Νοσοκομείο.
  • Ταυτόχρονα, αποδέκτες αυτής της δυσλειτουργίας είναι και οι νοσηλευτές του Τ.Ε.Π., οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την δυσαρέσκεια των ασθενών και των συνοδών τους.

«Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι ασθενείς με επείγοντα και συχνά σοβαρά προβλήματα που προσέρχονται στο Τ.Ε.Π. και χρήζουν άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης, δικαιούνται της βέλτιστης δυνατής διαχείρισης από εξειδικευμένους ιατρούς και όχι από ιατρούς που καλύπτουν απλά τα κενά του προγράμματος εφημέρευσης» συνεχίζει το κείμενο των Νοσοκομειακών Ιατρών. Καλεί την διοίκηση του Νοσοκομείου Κορίνθου να προχωρήσει άμεσα:

  • Στην προκήρυξη του απαραίτητου μόνιμου και εξειδικευμένου Ιατρικού προσωπικού.
  • Στην άμεση τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ώστε ο αριθμός των θέσεων Ειδικευμένων Ιατρών να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες του Τμήματος.
  • Στην αναδιαμόρφωση, ανακαίνιση και αναβάθμιση των χώρων του Τ.Ε.Π., ώστε να αποκτήσουν ενιαία ροή και λειτουργικούς χώρους ώστε τόσο η σοβαρή υποστελέχωση, όσο και οι πρόχειρες λύσεις που ακολουθούνται να μην αποτελέσουν αιτία πιθανά μοιραίων λαθών στη διαχείριση των ασθενών με επείγοντα και δυνητικά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο