Κορινθία

Στο «Βήμα του Γαλλίωνος» έκλεισαν τα φετινά «Παύλεια» της Μητρόπολης Κορίνθου

Με τον Πολυαρχιερατικό εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτή της τοπικής μας εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αποστόλου Παύλου.

Το κορυφαίο θρησκευτικό γεγονός, επισφράγισε για άλλο ένα έτος την τιμή και τον σεβασμό προς τον «πνευματικό» πατέρα και προστάτη Απόστολο και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη των πιστών στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί ενάμιση χρόνο ο κορυφαίος Απόστολός. Μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο από την αρχαιολογική σκαπάνη, την Αγία Γραφή και την τοπική εκκλησιαστική παράδοση χώρο, συγκεντρώθηκε σύμπασα η τοπική εκκλησία σε μια τρόπον τινά αναπαράσταση της ιστορικά αποδεδειγμένης ιεραποστολικής παρουσίας του, δεχόμενη τον αγιασμό και την ευλογία του.

Εκεί, επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, του Επισκόπου, Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, ως και του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο οποίος, αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο και στην εκτίμησή του προς τον άνθρωπο. «Ο Απόστολος Παύλος έχοντας ελευθερωθεί από τα δεσμά των αντιθέσεων, των αρνήσεων και των αμφιβολιών και μεταμορφούμενος με θαυμαστό τρόπο στην πορεία του προς την Δαμασκό, διευρύνει το λιμάνι της ψυχής του για να δεχθεί όλα τα έθνη, αφού για τον Απόστολο Παύλο ο άνθρωπος είναι θείο δημιούργημα» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του. «Προκειμένου οι άνθρωποι να αναγνωρίζουν στον συνάνθρωπό τους τον εαυτό τους ο Παύλος πραγματοποιεί περιοδείες ανά τον κόσμο γεμάτες κινδύνους, απίστευτες ταλαιπωρίες και ταπεινώσεις με μοναδικό του σκοπό να διαδώσει το Ευαγγέλιο του Χριστού» κατέληξε.

Κλείνοντας τις εκδηλώσεις, ο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ευχαρίστησε τον προεξάρχοντα στην πανηγυρική θεία λειτουργία ανήμερα της εορτής, Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την ομιλία του, ονομαστικώς όλους τους αγίους Αρχιερείς, Συνοδικούς και προσκεκλημένους του και φυσικά, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, που για μία ακόμα φορά ήρθε στην Κόρινθο τιμώντας τον Απόστολο Παύλο και τις εκδηλώσεις που τίμησαν την μνήμη του.Επίσης, στο πρόσωπο του Δημάρχου Κορινθίων Νίκου Σταυρέλη, ευχαρίστησε τις αρχές του τόπου μας, τον στρατό, την αστυνομική διεύθυνση, την πυροσβεστική για την συνδρομή τους και στο πρόσωπο του Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, τον οποίο ο πυρετός την τελευταία στιγμή κατέβαλε, όλους τους εργαζομένους στην Μητρόπολή μας.

Ευχαρίστησε τέλος την Επιτροπή των Παυλείων, τα εκκλησιαστικά συμβούλια, τους ιεροψάλτες, την αρχαιολογική υπηρεσία και τους υπαλλήλους της, τις μοναστικές αδελφότητες, την φιλαρμονική, τον σύλλογο ιεροψαλτών κορινθίας, τους πολιτιστικούς συλλόγους, όλα τα ΜΜΕ (τοπικά και ξένα) για τις συνεχείς καλύψεις των εκδηλώσεων και φυσικά τις χιλιάδες κόσμου που και φέτος προσήλθαν σε όλες τις εκδηλώσεις των «Παυλείων» για να τιμήσουν και να λάβουν την ευλογία του Πολιούχου και προστάτη τους Αποστόλου Παύλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο