«Ζωτικός Χώρος» που θα δοκιμάσει τις αντοχές του κοινού γίνεται απόψε η σκηνή του θεάτρου “Ειρήνη Παπά”
Είμαστε μέρος ενός πειράματος; Μπορεί ο φόβος και ο εκβιασμός να οδηγήσουν τον άνθρωπο στα πιο ζωώδη ένστικτα για επιβίωση; Ποιοι είναι οι θύτες και ποια τα θύματα και για πόσο όλοι εμείς μπορούμε, ως θεατές, να παραμένουμε σιωπηλοί;
Τέτοια είναι τα ερωτήματα που τίθενται στο «Lebensraum- Ζωτικός Χώρος», του Θανάση Τριαρίδη, που θα παρουσιάσει το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» σήμερα Τετάρτη, 27 Ιουλίου, λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο «Ειρήνη Παπά», στο Χιλιομόδι. Με το έργο που σκηνοθετεί ο Τάσος Σταθάς συνεχίζεται για έκτη ημέρα σήμερα το 18ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που διοργανώνει το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας».
«Στην παράσταση της ομάδας «Θεατροφρένεια» η λιτότητα των σκηνικών ανέδειξε τις έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις, ο λόγος του κειμένου ακούστηκε καθαρά, η επί σκηνής επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών υπήρξε άριστη, η διάδραση με το κοινό σε έκανε να πιστεύεις ότι είσαι όντως μέρος του «πειράματος» και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού» σχολίασε η Δώρα Συκαρά, μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέων Δήμου Μονεμβασίας, παρακολουθώντας την παράσταση στον τόπο της, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Μονεμβασιάς, πριν από λίγες μόλις ημέρες.
Ο σκηνοθέτης Τάσος Σταθάς και οι συντελεστές του έργου κάνουν λόγο για «μια βουτιά σε ένα κείμενο με απίστευτο βάθος, ολόσωστη και άρτια χρήση της ελληνικής γλώσσας και εσωτερική αναζήτηση τόσο του ηθοποιού όσο και του θεατή». Ένα ακόμη κείμενο που όλοι τους δηλώνουν πως του κάνει να νιώθουν ακόμα περισσότερο υπερήφανοι που ασχολούνται με το θέατρο, στον τόπο τους, στο Δίστομο.
Στους ρόλους εμφανίζονται η Αντιγόνη Κατσανάκη (Σ) και ο Νίκος Σταθάς (Γ). Οι δύο τους θα συναντηθούν στην σκηνή ενός θεάτρου, ο ένας χειριστής του πειράματος, ο άλλος προσφέροντας τον εαυτό του να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής σε ένα «παιχνίδι», το οποίο σταδιακά εξελίσσεται σε όλο και πιο ασφυκτική απειλή. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία, ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα «στραβώνουν» και το πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του.
Πόση διαπραγμάτευση του είναι άραγε επιτρεπτή; Πόσο μπορούν οι θεατές από την πλευρά τους ..να παραμείνουν «θεατές»;
Ο συγγραφέας Θανάση Τριαρίδη χαρακτηρίζει το έργο του ως ένα «μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη». Ένα «κλειστοφοβικό» κείμενο με φιλοσοφικές και ψυχολογικές προεκτάσεις και με διαχρονικά ερωτήματα που τίθενται βασανιστικά και χρήζουν βαθιάς εσωτερικής αναζήτησης. Θέμα του η εξουσία επί της ανθρώπινης σκέψης.