KR TempoΔήμοι

27 Οκτωβρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων οι υποτροφίες του «Ιδρύματος Μαυρούλια»

Το Ίδρυμα Υποτροφιών Γεωργίου Αναστασίου Μαυρούλια και ο Δήμος Σικυωνίων, διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ. στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων ειδική εκδήλωση βράβευσης και χορήγησης υποτροφιών στους πρωτεύσαντες, αγόρια και κορίτσια του δήμου Σικυωνίων, που εισήχθησαν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα έτη 2021 και 2022.

Οι υποτροφίες ύψους χιλίων ευρώ η κάθε μία, θα δοθούν από το Ίδρυμα Μαυρούλια, όπως ανελλιπώς δίνονται από το 2018 και μετά.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα μνήμης στον Γεώργιο Μαυρούλια, με σχετική ομιλία του Σωτήρη Κοκκωνάκη, εκπαιδευτικού – συγγραφέα, για τη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του αείμνηστου Κιατανιώτη επιχειρηματία. Επίσης, σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Παναγιώτης Ριζόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος AHEPA Hellas – 40 Ψυχικού «Αγία Φιλοθέη», καθώς και εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Μαυρούλιας

Ο Γεώργιος Α. Μαυρούλιας γεννήθηκε στο Κιάτο το 1884. Την άνοιξη του 1905, ακολουθώντας τα βήματα χιλιάδων συμπατριωτών του, αναζήτησε το μέλλον του στις ΗΠΑ. Η ευφυΐα και η εργατικότητά του τον βοήθησαν στην εξέλιξή του και σύντομα εγκατέλειψε την εργασία του ως απλός εργάτης των σιδηροδρομικών δικτύων και δημιούργησε δικά του συνεργεία εργατών, τα οποία διέθετε όπου υπήρχε ζήτηση.

Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης (1920 – 1933) σύμφωνα με μαρτυρίες, ασχολήθηκε με την παράνομη παραγωγή και διακίνηση αλκοολούχων ποτών. Με τη λήξη της ποτοαπαγόρευσης φαίνεται ότι επιχειρηματικά κινήθηκε μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας, για να καταλήξει τελικά σε καθ’ όλα νόμιμα δραστηριότητες. Δεν παρέλειπε να βοηθά τους μετανάστες Κιατανιώτες στους οποίους έβρισκε εργασία ή τους εξασφάλιζε τα ναύλα για να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Κατά το έτος 1955, λίγο πριν το θάνατό του, συνέταξε διαθήκη, όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε την επιθυμία του για τη διαχείριση του συνόλου της περιουσίας του (κινητής κι ακίνητης) από την τράπεζα «Bank of Indianapolis» και τον John O’ Connor, με σκοπό τη μεταβίβαση των εσόδων της διαχείρισης σε ελληνικό ίδρυμα, που επιθυμούσε να συσταθεί και το οποίο θα έδινε υποτροφίες σε αριστεύσαντες μαθητές από το Κιάτο.

Όντως, σ’ εκτέλεση των ανωτέρω, στις 20 Σεπτεμβρίου 1966 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδας (αριθμός φύλλου 187) ο οργανισμός του «Ιδρύματος Υποτροφιών Γεωργίου Αναστασίου Μαυρούλια» κι έτσι αυτό ετέθη σε λειτουργία εκπληρώνοντας τους σκοπούς του. Ωστόσο, πριν και μετά το 2000 για μεγάλο χρονικό διάστημα οι υποτροφίες δεν δίνονταν, και από το 2011 και μετά για την απόδοση των υποτροφιών και την διεκδίκηση της περιουσίας Μαυρούλια από τον δήμο Σικυωνίων χρειάστηκαν αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες στις ΗΠΑ, με την παρουσία του δημάρχου Σπύρου Σταματόπουλου και της Νομικής Συμβούλου του δήμου Κωνσταντίνας Γεωργούλια ώστε να γίνει εφικτό το 2018 να δοθούν και πάλι στους αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες του δήμου Σικυωνίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο