Επιχειρείν

Χρ. Δήμας. Ο ρόλος του Smart Attica για την ψηφιακή ωριμότητα ΜμΕ και δημόσιας Διοίκησης

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica» (Smart Attica EDIH) έχει ως κύρια αποστολή να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής αλυσίδας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Ο Κόμβος θα παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια. Στην εναρκτήρια εκδήλωση για την λειτουργία του Smart Attica EDIH, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Ο Κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027». Τον συντονισμό έχει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με εκπροσώπηση από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IΠΤ), και πρόκειται να συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς της χώρας καθώς και με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας.

«H Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφοδιαστική αλυσίδα, ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός αποτελούν τομείς με ιδιαίτερη βαρύτητα για την οικονομία και την κοινωνία μας» υπογράμμισε ο κ. Δήμας. «Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica, συνέχισε, αξιοποιούμε τη γνώση, τη δικτύωση και τη δυναμική κορυφαίων φορέων από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα σε τομείς αιχμής». Ο Κορίνθιος πολιτικός εξέφρασε την βεβαιότητα πως το Smart Attica «θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθιστώντας την Ελλάδα οδηγό των εξελίξεων». Το Smart Attica αποτελεί μία κοινοπραξία 17 φορέων από όλη την Ελλάδα, στην οποία συμμετέχουν τα Ερευνητικά Κέντρα ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και «Αθηνά», καθώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το Found.ation, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,  ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και το Uni.Fund Venture Capital Management Company.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο