ΔήμοιΠολιτική

Τρία προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων και ΔΕΥΑ

Στην ενεργειακή αναβάθμιση νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, δημοτικών παιδικών σταθμών και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αποσκοπούν τρία εκ των πέντε προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι για καθένα από αυτά, θα μπορούν να υποβάλουν, σταδιακά, τις αιτήσεις τους, καθώς υπεγράφησαν οι σχετικές προσκλήσεις, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Αν. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.  Τα προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης που αφορά τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης, τουλάχιστον κατά 20% και των εκπομπών CO₂ κατά 20% ετησίως, μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας στα αντλιοστάσια των ΔΕΥΑ. Το ποσοστό επιδότησης διαμορφώνεται στο 60% της καθαρής (αξίας των επιλέξιμων δαπανών.

Όσον αφορά στις επιλέξιμες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, χωρίζονται σε δύο, βασικές κατηγορίες:

α) Άμεσες Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης: περιλαμβάνουν βελτιώσεις εξοπλισμού σε αντλιοστάσια (π.χ. αντικατάσταση κινητήρων, εγκατάσταση inverter και τηλεχειρισμού), καθώς και υποστήριξη μέσω ενεργειακών ελέγχων και προετοιμασίας φακέλων.

β) Στρατηγικές Μελέτες Μακροπρόθεσμης Εξοικονόμησης Ενέργειας, που εστιάζουν στον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αποτύπωση δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο οργανισμού, παρέχοντας στρατηγικό πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις.

Οι δικαιούχοι μπορεί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ηλεκτρονικά, από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Με τον «Φοίβο» και την «Αθηνά»

Όσον αφορά τώρα τα σχολικά κτήρια, το πρώτο πρόγραμμα με τον κωδικό «Φοίβος», αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών «Φοίβος», ύψους 12,4 εκατ. ευρώ. Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος, κυριότητας ή χρήσης των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης, η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, η απανθρακοποίηση του κτιριακού αποθέματος και η ενίσχυση της οικονομίας της χώρας.

Για τα κτήρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 30%. Αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν δημοτικοί βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Για καθεμία από αυτές τις αιτήσεις, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός διαμορφώνεται σε 75.000 ευρώ.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αφορά παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά συστήματα αυτών, ως εξής:

α) θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων και υγρομόνωση οροφών,

β) αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφώματα, υαλώσεις),

γ) εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και τα συνοδά έργα που αφορούν τυχόν αναβάθμιση του ηλεκτρικού πίνακα και της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτιρίου, σώματα, κ.λπ.

Τέλος, το πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων, με τον κωδικό «Αθηνά», ύψους 37,2 εκατ. ευρώ, αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος, κυριότητας ή χρήσης των ΟΤΑ Α’ βαθμού. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας προβλέπονται παρεμβάσεις περιορισμού της ενεργειακής ζήτησης που συνδέεται με τη χρήση του κτηρίου. Αυτές, αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για τα τεχνικά συστήματα (π.χ. για θέρμανση, ψύξη), καθώς και σε ευπαθή σημεία του κτιρίου, τα οποία επιτρέπουν θερμικές απώλειες (π.χ. κουφώματα, οροφές, κ.λπ.).

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, για παρεμβάσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που στεγάζονται σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα δημοτικά κτίρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και δεν έχουν αναβαθμιστεί, έκτοτε, ενεργειακά.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αφορά σε επεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά συστήματα αυτών, ως εξής:

α) θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων και υγρομόνωση οροφών,

β) αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφώματα, υαλώσεις),

γ) εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και τα συνοδά έργα που αφορούν τυχόν αναβάθμιση του ηλεκτρικού πίνακα και της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτιρίου, σώματα, κ.λπ.

Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων «Φοίβος» και «Αθηνά» μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ηλεκτρονικά, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο