Κορινθία

Στην παραλία του φλοίσβου Κορίνθου γιορτάστηκαν μια ακόμα χρονιά τα Άγια Θεοφάνεια

Με την λαμπρότητα που επιβάλλει η ημέρα, εορτάστηκε η μεγάλη εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου, με την ξεχωριστή ευλογία, όπως και κάθε χρόνο, να παρίσταται η τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, που συνέγραψε τις ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία και φυλάσσεται στην Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Η πομπή, όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε από το ναό του Απ. Παύλου με προορισμό την πλατεία του φλοίσβου Κορίνθου, υπό την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων και αγήματος της Σχολής Μηχανικού. Εκεί, τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο περίμενε το σκάφος της Διώρυγας Κορίνθου, στο οποίο επιβιβάσθηκε μαζί με ιερείςν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Κορινθιακού. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό 46 κολυμβητών, όλων των ηλικιών, ο 23χρονος Φίλιππος Πολυδωρόπουλος, ο οποίος έλαβε ως ευλογία από τον Μητροπολίτη μας έναν χρυσό σταυρό και ένα μπουρνούζι, ενώ και οι υπόλοιποι κολυμβητές έλαβαν αντιστοίχως από έναν ασημένιο σταυρό και ένα μπουρνούζι.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τις ευχές, την ευλογία και τις θερμές ευχαριστίες του Μητροπολίτη κ. Διονυσίου προς τις αρχές, τον κλήρο και τον λαό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκκλησίας και συμμετείχαν για ακόμη μία χρονιά πάνδημα στον εορτασμό των Θεοφανείων.

Ο Αγιασμός στο ναό του Απ. Παύλου

Στο ναό του Αποστόλου Παύλου τελεστικέ νωρίτερα, το πρωί της μεγάλης αυτής εορτής, η θεία λειτουργία, στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, συνοδευόμενος από τους ιερείς του ναού. Τον ιερό άμβωνα διακόνησε ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ίσως τελευταίο κείμενο, που έγραψε ο Μακαριστός Ιεράρχης και Ιεραπόστολος Μητροπολίτης Νιγηρίας κυρός Αλέξανδρος, για τα Άγια Θεοφάνεια, όπου προέτρεπε τους πιστούς να τολμήσουν να αλλάξουν τον ρου της ζωής τους, όπως άλλαξε ο ρους του Ιορδάνη ποταμού, όταν εισήλθε σε αυτόν ο Κύριος και Θεός μας.

«Να τολμήσουμε να αλλάξει η ζωή μας, χωρίς να περιμένουμε τους άλλους να κάνουν το ίδιο ή την κοινωνία να αλλάξει» είπε ο ομιλητής. «Συγχρόνως, συνέχισε, να μην απογοητευτούμε και να μην απελπιστούμε απ’ τα αδιέξοδά μας, απ’ τις υπαναχωρήσεις μας, απ’ τις συνεχείς πτώσεις μας, όχι γιατί είμαστε άξιοι και ικανοί και θα πρέπει να επιβραβευτούμε γι’ αυτό, αλλά γιατί ο Θεός μας έχει πλάσει κατ’ εικόνα Του και μας όπλισε με δυνατότητες πνευματικές, ώστε, εάν το θελήσουμε, να αντιστρέψουμε τον ρου της ζωής μας και να αλλάξουμε μέσω της μετάνοιας».

Στο τέλος της θείας λειτουργίας τελέσθηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός, με την συμμετοχή όλων των ιερέων της Κορίνθου και παρουσία πλήθους κόσμου. Ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, στην ομιλία του τόνισε ότι η εορτή των Θεοφανείων, ειδικά εφέτος, έχει μεγάλη σημασία, γιατί, όπως σημείωσε, «ζούμε φοβισμένοι από τους πολέμους, τις ασθένειες, την οικονομική δυσπραγία, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Παρακολουθούμε τις ηγεσίες εκατοντάδων χωρών να συνέρχονται για να λάβουν μέτρα, διστάζοντας να πράξουν αυτά που χρειάζονται».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο