Δήμοι

Σπύρος Σταματόπουλος. Η «Ψηφιακή Εποχή» φέρνει τους Δήμους πιο κοντά στον πολίτη

Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν στο Olympia Forum, όπου κυριάρχησαν θέματα της αυτοδιοίκησης και κυρίως η μετάβαση στη Νέα Ψηφιακή Εποχή, συμμετείχε ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

«Κοινή διαπίστωσή μου και στα δύο συνέδρια αποτελεί ότι η αυτοδιοίκηση οδηγείται στη νέα ψηφιακή εποχή με ολοένα και πιο γρήγορο βηματισμό και αυτή η επιτάχυνση των εξελίξεων απαιτεί εγρήγορση, καινοτόμες λύσεις και γενναίες χρηματοδοτήσεις έργων» σχολίασε, με ανάρτησή του. Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταματόπουλος συμμετείχε λοιπόν στις Εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου ως πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας εισηγήθηκε προτάσεις που αφορούν στην Ψηφιακή μετεξέλιξη και στην εξασφάλιση μιας σειράς ψηφιακών δυνατοτήτων για την Αυτοδιοίκηση και τους Πολίτες στη Νέα Εποχή.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Σικυωνίων ανέπτυξε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ σχετικά:

  • Με τη Μανθάνουσα Έξυπνη Πόλη (Learning Smart City) και την προώθηση της πολιτειότητας μέσω των δήμων.
  • Με το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  • Τη θεσμοθέτηση του Λυκείου 2ης Ευκαιρίας, όπου ενήλικες με τη διαδικασία της ασύγχρονης e-φοίτησης θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επιπλέον εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου Νεολαίας, το καλοκαίρι του 2022, «με στόχο, όπως υπογράμμισε, να αναδειχθεί ο ρόλος της Νέας Γενιάς και να της δοθεί ο λόγος απέναντι στις ιδιαίτερες προκλήσεις των καιρών, που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, στην προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος».

Περισσότερα χρήματα στους Δήμους

Κατά τη διάρκεια των Εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ανακοινώθηκε η ενίσχυση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κατά 1 δισ., αλλά και η χρηματοδότηση 320 εκατ. ευρώ στους Δήμους για το έργο των smart cities και την Ψηφιακή Μετάβαση. «Τα ανωτέρω κονδύλια θεωρώ ότι δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για την ολοκληρωμένη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή και τόνισα την αναγκαιότητα να αυξηθούν σημαντικά οι χρηματοδοτήσεις των απαραίτητων έργων» σχολίασε ο Δήμαρχος Σικυωνίων.

«Ο χρόνος τρέχει και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν ανισότητες και πισωγυρίσματα στην κοινωνία» συνέχισε, παρατηρώντας πως οι Δήμοι «δικαιούνται περισσότερους πόρους και χρηματοδοτήσεις, καθώς αποτελούν το συνεκτικό δεσμό των τοπικών κοινωνιών και καλύπτουν τις άμεσες και βασικότερες ανάγκες των πολιτών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας».

Στο Olympia Forum ο Δήμαρχος Σικυωνίων είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετά στελέχη της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, αλλά και πανεπιστημιακούς εισηγητές.

Στο Olympia Forum

Ο Δήμαρχος Σικυωνίων βρέθηκε όμως και στο Olympia Forum, το οποίο είχε θέμα: «Αξιοποιώντας τη Δυναμική των Πόλεων και των Περιφερειών». Στο πλαίσιο των εργασιών που αφορούσαν στην Τοπική και Περιφερειακή διακυβέρνηση, είχε, όπως ανέφερε, την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετά στελέχη της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, αλλά και πανεπιστημιακούς εισηγητές. Αντάλλαξαν απόψεις και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

«Στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνομιλίες κοινός τόπος και κοινή διαπίστωσή μας υπήρξε ότι απαιτούνται άμεσα ενέργειες κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάληψη περισσότερης δράσης όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή» σημείωσε ο κ. Σταματόπουλος. «Εν κατακλείδι, μέσα από τα δύο σημαντικά αυτά Συνέδρια, έγινε σαφές πως οι διεργασίες που συντελούνται για τη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή, σε έναν αύριο πιο αυτοματοποιημένο ως προς την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά πιο ανθρώπινο και ευαισθητοποιημένο απέναντι στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είναι εξαιρετικά σημαντικές και καθοριστικές για το μέλλον, που θέλουμε και είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε στις γενιές που έρχονται» καταλήγει η ανάρτηση του Σπ Σταματόπουλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο