Επιχειρείν

Στο «ύψιστο σημείο» ο τουρισμός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλάνα του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Η ανάγκη για το σχεδιασμό ρεαλιστικής στρατηγικής που θα φέρει το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ύψιστο σημείο, επισημάνθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που διενήργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με φορείς του τουρισμού της Πελοποννήσου.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Καλογεροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, την αξιοποίηση και διαχείριση των συντελεστών που συνάδουν με τον εθνικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και για την ανάγκη κατάρτισης και χρηματοδότησης των θεματικών μορφών του, όπως ο ψηφιακός και ο γαστρονομικός τουρισμός. Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΕΥΔΕΠ Αντ. Ψαράκης, τόνισε την εξαιρετική συνεργασία με τις υπηρεσίες και διευκρίνισε τους τρόπους συνέργειας των φορέων του τουρισμού με τους Στόχους Πολιτικής του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ενώ ζήτησε τροφοδότηση στοιχείων από τους φορείς, ώστε τα προγράμματα που θα καταρτίζονται να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά.

Ενίσχυση της Περιφέρειας

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού Ν. Αρβανίτη τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης που θα προσφέρουν νέες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό του τουριστικού τομέα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού Ν. Αρβανίτη σημείωσε πως η Περιφερειακή τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να ενισχυθεί σεβόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των απειλών που εμφανίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης που θα προσφέρουν νέες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό του τουριστικού τομέα. Αναδείχθηκε εξ άλλου η ανάγκη για υποδομές υποστήριξης του τουρισμού και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ορθολογική και στοχευμένη σχεδίαση των ΟΧΕ και επιπλέον προτάθηκε η σχεδίαση και ανάπτυξη Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κανέλλα Καράμπελα μίλησε για τη χάραξη μια αποτελεσματικής στρατηγικής, που θα συνδέει τον τουρισμό με τις παραγωγικές δυνάμεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής του Τουρισμού στην ψηφιακή εποχή, μέσω οργανωμένου σχεδιασμού και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής του Τουρισμού στην ψηφιακή εποχή, μέσω οργανωμένου σχεδιασμού και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ενώ ο εξωτερικός συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για θέματα τουρισμού Θ. Μιχελόγκονας έθεσε ως βασικό θέμα την ενίσχυση των μη-αποδοτικών συντελεστών του τουρισμού, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο συμμετοχής του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Θ. Βερούτη και την Α, Καλογεροπούλου να συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της σύσκεψης. Επίσης, συμφωνήθηκε πως οι φορείς θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο