Κορινθία

Προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο τα λείψανα των εν Κορινθία Αγίων

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, προς τιμήν του Αγίου Απ. Παύλου, που διοργανώνει η Μητρόπολη Κορίνθου στην πόλη που ετοιμάζεται να γιορτάσει και να τιμήσει τον Πολυούχο της, για μία ακόμα φορά ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος υποδέχτηκε τα λείψανα των εν Κορινθία Αγίων, που κάθε χρόνο, τις ημέρες αυτές μπορούμε να προσκυνήσουμε στο ναό του Αποστόλου Παύλου.

Με όλες τις τιμές, που απέδωσε το άγημα της Σχολής Μηχανικού και παρουσία όλων σχεδόν των κληρικών της Μητρόπολης Κορίνθου, καθώς και μοναχών από τις Μονές της Κορινθίας, αλλά και πλήθους πολιτών, έγινε η υποδοχή των λειψάνων, καθώς επίσης και αντιγράφου της αγίας εικόνας της Παναγίας «Παραμυθιάς», από τη μονή Βατοπεδίου. Πρόκειται για τα λείψανα Αγίων που βρίσκονται στις Μονές της Κορινθίας και συγκεκριμένα των Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Ιάσονος και Ακύλα, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄ Επισκόπου Κορίνθου και Βλασίου, Αγίων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Οσίας Υπομονής.

Ακολούθησε εντός του ναού η «έξοδος» του ιερού λειψάνου του Αποστόλου Παύλου, του αποτεθησαυρισμένου στο ναό από του έτους 2011, η λιτάνευσις και η «ενθρόνισή» του στον καθορισμένο τόπο, στο κέντρο του ναού. Αμέσως μετά τελέσθηκε η Ακολουθία «εις Εγκαίνια Δίσκου και Ποτηρίου καινών και αθίκτων», των περιτέχνων ιερών σκευών, τα οποία (αντίγραφα εκ παλαιών της Βυζαντινής εποχής) προσέφερε ο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, για την συμπλήρωση 15 χρόνων από την χειροτονία του σε Επίσκοπον και την εγκατάσταση του στη Μητρόπολή μας.

Χαρά και ευγνωμοσύνη

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος εξέφρασε την χαρά και την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό για την τιμή και την ευλογία, που του επεφύλαξε, να είναι Επίσκοπος της Μητρόπολης Κορίνθου. «Όποιο λειτουργικό, πνευματικό, αγιαστικό και κοινωνικό έργο επιτελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήθηκε χάριτι Θεού και με την συνεργία των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας» ανέφερε μεταξύ άλλων. Εξήγησε πως η ζωή του Επισκόπου, «όπως και κάθε χριστιανού, είναι σταυρώσιμη, ωστόσο επιδιώκουμε και ελπίζουμε στην ανάσταση, η οποία παρέχεται με την συμμετοχή μας στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας μας και κυρίως με την θεία λειτουργία και την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού».

Τέλος, τελέσθηκε, χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας και συμμετεχόντων των ιερέων της Κορίνθου, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και η καθιερωμένη αγρυπνία προς τιμήν πάντων των εν Κορίνθω Αγίων. Στην αγρυπνία έψαλλε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο