Πλούσια ύλη και σπουδαία ονόματα στον ο 3ο τόμο του περιοδικού «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ»

Με πλούσια ύλη κυκλοφόρησε ο 3ος τόμος, (2024) του επιστημονικού περιοδικού «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ Έρευνας, Μελέτης και Προβληματισμού», από τις εκδόσεις ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ (Αφοί Τερζή).
Μέλη της Επιστημονικής- Συντακτικής Επιτροπής είναι οι Αριστείδης Δουλαβέρας, (τ. Αν. Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Γιαννης Λώλος, (Αν. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και Γιώργος Νικολάου, (τ. Αν. Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Η παρουσίαση του τόμου θα γίνει το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ., στο Θέατρο του Δημαρχείου Κορίνθου, (Κολιάτσου 32 – Κόρινθος) και με ομιλητές τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Ο τόμος αποτελείται από 543 σελίδες, περιλαμβάνει (26) πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, καταχωρισμένες κατά θεματικές ενότητες. Ξεκινά με το προλογικό σημείωμα του εκδότη και της συντακτικής επιτροπής και ακολουθούν τα επιστημονικά κείμενα, ανά κατηγορία.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
- Γιάννης Λώλος. Η ανασκαφή της Σικυώνας κατά το 2015
- Παναγιώτα Κασίμη – Αγλαΐα Κουτρομπή. Συστάδα αρχαϊκών τάφων στη θέση Κουτουμάτσα Αρχαίας Κορίνθου.
- Φωτεινή Μπαλλά. Νομίσματα, «ψευδο-νομίσματα» και πήλινα νομισματόμορφα αντικείμενα στην ταφική τελετουργία της αρχαίας Σικυώνας
- Αθηνά Σάκκη – Αναστασία/Αλεξάνδρα Σκούπα. Αρχαίο λιμάνι Λεχαίου: τα όρια και οι γειτνιάζοντες αρχαιολογικοί τόποι
- Αγλαΐα Κουτρομπή. Το ρωμαϊκό νεκροταφείο στα Μαύρα Λιθάρια. Tαφικές πρακτικές μέσα από την παρουσία των λύχνων.
- Ελένη Μανωλέσσου. Θραύσμα μικρογλυπτικής μεσοβυζαντινής περιόδου από το Κάστρο Ακροκορίνθου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
- Μιχαήλ Κορδώσης. Η διάβαση του τελευταίου τμήματος του στρατού του Δράμαλη από την Κοντοπορεία. Οι συγκρούσεις στα υψώματα Στεφανίου και η καταστροφή του στην Κλεισούρα Αγιονορίου στις 28 Ιουλίου 1822.
- Ξενοφών Ηλίας. 3η Σεπτεμβρίου 1843: Εκλογή εκλεκτόρων δήμου Σικυώνος και πληρεξουσίων Επαρχίας Κορινθίας.
- Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης. Αριστειούχοι αγωνιστές της εθνικής Επανάστασης 1821 από τα χωριά της δυτικής Κορινθίας.
- Γιώργος Τερζής. Συμβολή στη μελέτη και καταγραφή των αντικειμενικών γεγονότων της Μάχης της Στυμφαλίας μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες.
- Δημήτρης Τερζής. Ο μαθητικός Τύπος της Κορινθίας μέσα από το Αρχείο Εκδόσεων ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ. Μία πρώτη προσέγγιση.
ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ
- Βλάσιος Φειδάς. Η Δημιουργία του Κοσμικού Σύμπαντος μεταξύ της Ορθόδοξης Θεολογίας και των Σύγχρονων Επιστημονικών Θεωριών.
- Σωτήρης Κοκκωνάκης. Βλάσιος Ιω. Φειδάς: Η αφετηρία του και η πορεία του προς την κορυφή της Θεολογικής Επιστήμης.
- Γιώργος Νικολάου. Η προσωπικότητα και το επιστημονικό έργο του Βλασίου Ιω. Φειδά Επιτίμου Καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Δημήτριος Βαχαβιώλος. Από την ιστορία της Μητροπόλεως Κορίνθου κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο: η παραχώρηση επισκοπικών εδρών κατ’ επίδοση σε μητροπολίτες Κορίνθου.
- Παύλος Παλούκας. Ο Απόστολος Παύλος θεμελιωτής του Χριστιανισμού στον εθνικό κόσμο και ιδρυτής της χριστιανικής κοινότητας Κορίνθου.
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΑ
- Χριστίνα Αργυροπούλου. «Μέλισσα»: Ένα κορινθιακό θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
- Ιωάννης Πλεμμένος. Από χώρος μυστηρίου σε τόπο θυσίας (μαρτυρίου): Σκηνικές μετατοπίσεις της Κορίνθου στην Ευρωπαϊκή δραματουργία.
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ
- Γιαννης Μπάρτζης. Ομηρικές παρενθέσεις: Τρωικό έπος και αργολιδο-κορινθιακή φιλοξενία.
- Αναστάσιος Στέφος. Η Κόρινθος στον Πελοποννησιακό πόλεμο της Ιστορίας του Θουκυδίδη.
- Παναγιωτης Ξηνταράς. Ο Κώστας Ουράνης και ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος τερψίφρονες περιπατητές της κορινθιακής γης.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ
- Αριστείδης Δουλαβέρας. Η μάχη στο Βασιλικό Κορινθίας και η λαϊκή μούσα.
- Αγγελική Κομποχόλη. Λαΐς: η φημισμένη εταίρα της αρχαιότητας και η ηθικοποίησή της στη λαϊκή αφηγηματική παράδοση.
- Γεωργία Καρακούση. Λαύκα Κορινθίας: Αφηγήσεις και μνήμες για τη Βλάχικη ενδυμασία. Συμβολή στην καταγραφή των παραδοσιακών ενδυμασιών.
- Αντωνία Τζαναβάρα – Αλεξία Νιάρρου. Συλλογική μνήμη και πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου: Το έθιμο του Χορού Γιεμ στο Σοφικό Κορινθίας.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ
- Δημήτριος Μπάρτζης. Ο οικισμός της Παλαιάς Κορίνθου στην αυγή του 20ού αιώνα.
Προμήθεια: Από τις εκδόσεις «ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ», στο Κιάτο, (27420-29333), τα βιβλιοπωλεία της Κορινθίας και από το Βιβλιοπωλείο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», στην Αθήνα.