Δήμοι

Ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων τίμησε τους πρωτομάστορες Ούγγρους μηχανικούς της Διώρυγας

Σε μια σεμνή τελετή στο Ουγγρικό μνημείο που βρίσκεται στον Ισθμό της Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση Στεφάνων από τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνη, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ουγγαρίας – Ελλάδος István Hiller και τον γενικό διευθυντή της Α.Ε.Δ.Ι.Κ. Γιώργο Ζουγλή.

Η τελετή ήταν αφιερωμένη στους πρωτομάστορες Ούγγρους αρχιτέκτονες και μηχανικούς, Istvan Turr και Bela Gerster, που ηγήθηκαν του μεγάλου τεχνικού έργου της Διώρυγας του Ισθμού, στη δεκαετία του 1880. Εκεί, μπροστά από το μνημείο, ο Γιώργος Γκιώνης μίλησε για τη σημασία και τους συμβολισμούς του Ουγγρικού μνημείου, το οποίο κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο 2009, επί θητείας του και σε συνεργασία με την Ουγγρική κυβέρνηση και την ΑΕΔΙΚ.

Το έργο, σε σχεδιασμό και μελέτη από τον αρχιτέκτονα του Δήμου Μιλτιάδη Παπαδημητρόπουλο, είναι ένα μνημείο από κόκκινο ουγγρικό γρανίτη, με σχήμα που παραπέμπει στα πρανή της διώρυγας. Στην νότια άκρη του, έχει τοποθετηθεί πλατφόρμα θέασης της διώρυγας ενώ στο δυτικό άκρο, τα δυο αειθαλή δένδρα συμβολίζουν την φιλία Ελλάδας – Ουγγαρίας.

Η εκδήλωση στον Ισθμό

Στην περιοχή του Ισθμού βρέθηκαν λοιπόν για την εκδήλωση, μέλη της Ουγγρικής πρεσβείας στην Ελλάδα, όπως ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ουγγαρίας – Ελλάδας Simon Robert Balazs, ο εκπρόσωπος της ελληνικής εθνικότητας στο Ουγγρικό κοινοβούλιο Λαοκράτης Κοράνης, η σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Szekrenyes Εva, ο πρέσβης Erik Haupt και ο σύμβουλος και αναπληρωτής πρόξενος Janos Berenyi. Εκεί ήταν ακόμα, ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, καθώς επίσης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Σωτήρης Πέρρας, Θεώνης Μαυροματίδου και Πέτρος Θεόδωρου, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ισθμίας Θάνος Γκιόκας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο