KR Tempo

Ο Βοχαΐτικος βλάχικος γάμος αναβιώνει και πάλι στο κέντρο του Ζευγολατιού

Την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, στο Ζευγολατιό θα έχουν γάμο, βλάχικο γάμο και όποιος το αντέξει θα απολαύσει τα εδέσματα αυτού, νηστίσιμα σαρακοστιανά και άφθονο κρασί, καθώς το γλέντι θα συνεχιστεί με ζωντανή μουσική.

Όλα αυτά θα συμβούν στην αγορά του Ζευγολατιού, ξεκινώντας στις 12:00 το μεσημέρι, όπου  συνεχίζοντας μια παράδοση δεκάδων ετών η Κοινότητα Ζευγολατιού, η Φιλαρμονική Ζευγολατιού, η Πνευματική Στέγη Ζευγολατιού και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας διοργανώνουν τον Βοχαΐτικο Βλάχικο Γάμο. Για να πετύχει αυτός ο γάμος, γίνονται εδώ και καιρό τώρα πολλές πρόβες, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία του Άρη Σταύρου. Τα συμπεθεριά, η προξενήτρα, ο παπάς, ο γαμπρός και η όμορφη νύφη μας, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον κόσμο στο κέντρο του Ζευγολατιού, στον γάμο της χρονιάς, ενώ η προσπάθεια ενισχύεται με την συμπαράσταση και την αιγίδα του Δήμου Βέλου – Βόχας.

Το πατροπαράδοτο αποκριάτικο έθιμο του Ζευγολατιού, από τις αρχές του 20ου αιώνα και επί σειρά ετών πραγματοποιούταν στην αγορά του χωριού την Καθαρά Δευτέρα, με μεγάλη επιτυχία. Η προφορική παράδοση της Βόχας, διασώζει την διοργάνωση ως το πλέον σημαντική εκδήλωση των Αποκριών που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των κατοίκων όλων των γύρω χωριών. Το έθιμο είχε να παρουσιαστεί στο κοινό από το 1994, μέχρι που πέρυσι καρποφόρησαν οι προσπάθειες των διοργανωτών φορέων και ο Βοχαΐτικος Βλάχικος Γάμος ξαναζωντάνεψε μετά από 29 χρόνια.

Έτσι λοιπόν, ο γαμπρός, ο Βέλος, και η νύφη, η Βόχα, θα ανοίξουν τον χορό την Καθαρά Δευτέρα και όσοι βρεθούμε εκεί, θα γίνουμε μάρτυρες στον περιώνυμο γάμο τους και κυρίως να παρακολουθήσετε τις σκληρές «διαπραγματεύσεις» των συμπεθέρων για την προίκα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο