Κορινθία

Μητρόπολη Κορίνθου. Οι πρώτοι «πτυχιούχοι» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Με την ευχή και την ευλογία του. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, οι απολυτήριες Διπλωματικές και Πτυχιακές εξετάσεις του σχολικού έτους 2020-2021, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ» της Μητρόπολης Κορίνθου.

Ένα όραμα ετών και μια σφοδρή επιθυμία του Μητροπολίτη μας υλοποιήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα εμπόδια που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Πλέον η Μητρόπολη Κορίνθου δίνει την δυνατότητα στους νέους, διδασκόμενοι από εξαιρετικούς καθηγητές, να σπουδάσουν και να κάνουν κτήμα τους την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής και να αναπληρώσουν τα μεγάλα κενά των αναλογίων της τοπικής μας εκκλησίας και γιατί όχι αργότερα και άλλων Μητροπόλεων.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 17 Ιουνίου, στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, παρουσία του κ. Διονυσίου και των καθηγητών, οι οποίοι απετέλεσαν την, υπό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εξεταστική Επιτροπή. Οι εξετάσεις διεξήχθησαν υπό την προεδρία του Καλλιτεχνικού Διευθυντού της Σχολής, Πρωτοψάλτη Αναστασίου Γκιούλη, καθώς και των μελών, Σπυρίδωνος Παυλάκη, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, Διευθυντή του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του ναού Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Δημητρίου Μπαλαγεώργου, Διδάκτορα Θεολογίας και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Τσούνη, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχγ, Αικατερίνης Σαβίνο, Διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Πάρου, καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής και Κωνσταντίνου Ρουμπέκα, καθηγητή Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, Πρωτοψάληυ και εκπαιδευτικού, ως εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, οι καθηγητές της Σχολής, Ιωάννης Λιούντρης, Χριστίνα-Παταπία Μήτρου, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής.

Σε σύνολο 6 υποψηφίων, Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής έλαβαν οι  Κωνσταντίνος Στάμος και Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, ενώ Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής έλαβαν, οι Παύλος Καβουρίνος, Παναγιώτης Καρκούλας, Κωνσταντίνος Λιούντρης και Αντώνης Μουτσόπουλος,. Κατά κοινή ομολογία το επίπεδο των υποψηφίων ήταν υψηλότατο, παρόλο που τα μαθήματα της Σχολής, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν και φέτος κυρίως διαδικτυακά.

Στο τέλος της διεξαγωγής των εξετάσεων ο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, αφού εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και αγαλλίαση για την υλοποίηση και αυτής της προσπάθειας, που εντάσσεται στην συνολική ποιμαντική του μέριμνα για κατήχηση, εκπαίδευση και απόκτηση θεολογικής κατάρτισης, ευχαρίστησε τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, εξήρε την σημαντική προσπάθεια των καθηγητών και των υποψηφίων και ευχήθηκε στους νέους διπλωματούχους και πτυχιούχους, να έχουν καλή σταδιοδρομία στην διακονία του ιερού αναλογίου. Όπως σημείωσε, «η διακονία του ιεροψάλτη είναι λειτούργημα, αποτελεί ύψιστη τιμή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ή να αναφέρεται ως επάγγελμα ή συμπλήρωμα εισοδήματος, όπως εσχάτως πράττεται σε κάποιες ευτυχώς μεμονωμένες περιπτώσεις».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο