Επιχειρείν

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου ζητούν τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου

Με επιστολή προς τέσσερις υπουργούς, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, οι οποίες πλήρωσαν την πανδημία που εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί.

Η επιστολή απευθύνεται προς τους Υπουργούς Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ. Χατζηδάκη. «Οι επιχειρήσεις που κινούνται στον τουριστικό κλάδο όπως ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, τουριστικά  λεωφορεία   την  τελευταία  διετία  διανύουν  έναν δύσκολο  αγώνα  δρόμου επιβίωσης, με  απρόβλεπτες  εξελίξεις» υπενθυμίζει τους Υπουργούς το κείμενο της επιστολής των πέντε Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου. Συμφωνεί πως τα μέτρα που έχουν  παρθεί  έως  σήμερα, σαφέστατα  και είναι στη σωστή  κατεύθυνση, σημειώνει ωστόσο πως δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. «Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προβεί σε λήψη δραστικών μέτρων στήριξης ώστε οι  επιχειρήσεις αυτές να παραμείνουν ζωντανές και ενεργές την επομένη μέρα μετά την  πανδημία» συνεχίζει το κείμενο.

Για το λόγο αυτό, το Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προτείνει μία  σειρά  μέτρων, που όπως σημειώνει, θα βοηθήσουν και θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις αυτές όπως:

  • Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του  ΟΑΕΔ.
  • Άμεση αποσύνδεση των προγραμμάτων αυτών από οποιαδήποτε ασφαλιστική και φορολογική υποχρέωση.
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για 31.12.2022.
  • Παράταση  των ρυθμίσεων οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία έως την 30.06.2022.
  • Άμεση εφαρμογή του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας .
  • Εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης ενοικίου
  • Μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Προγράμματα επιδότησης δαπανών των παραπάνω επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ.
  • Επιδότηση  πετρελαίου θέρμανσης  ειδικά  για  τα  τουριστικά  καταλύματα. 

«Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και όπως δείχνουν τα στοιχεία η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν το τέλος Μαρτίου» υπογραμμίζεται στην επιστολή και ζητά την ουσιαστική παρέμβαση από τους παραπάνω υπουργούς, για την στήριξη και  διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο