ΚορινθίαΠεριφέρεια

Μέτρα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά το κρούσμα πανώλης στο Μεσινό

Με την διευκρίνηση πρώτα, πως η νόσος της πανώλης αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος δεν μολύνεται και δεν νοσεί, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό, προχώρησε σε μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου και την αποφυγή διασποράς της και σε άλλες μονάδες.

Προηγήθηκε σύσκεψη στην Π.Ε. Κορινθία, υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό και την συμμετοχή, του γεν. γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στρατάκου, των Δημάρχων, Σικυωνίων Σπ. Σταματόπουλου, Βέλου – Βόχας Θανάση Μανάβη και Νεμέας Κώστα Φρούσιου, εκπροσώπων των άλλων Δήμων, του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσου Γκιολή, μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κορινθίας και Κτηνιατρικής. Γύρω από τη μολυσμένη κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή του Μεσινού δημιουργήθηκε ζώνη προστασίας ακτίνας 3 χλμ και ζώνη επιτήρησης 10 χλμ, που περιλαμβάνουν τις παρακάτω κοινότητες Μεσινό, Μοσιά, Φενεός, Γκούρα, (3 χλμ) και Δροσοπηγή, Καστανιά, Κάτω Ταρσός, Μάτι, Πανόραμα, (10 χλμ).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενημερώνουν όλους τους κτηνοτρόφους ότι πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων. Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη,  έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Μέτρα προστασίας

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποφεύγουν λοιπόν, τόσο την άμεση επαφή των ζώων με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος, καθώς επίσης, να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές. Επίσης, να μην κάνουν παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Συστήνεται να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς της νόσου:

Ιδρύεται Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας στην ΠΕ Κορινθίας και Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας για την προστασία όλου του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γύρω από την μολυσμένη εκτροφή δημιουργούνται ζώνες προστασίας, όπως προαναφέραμε,  3 χλμ και 10 χλμ και λαμβάνονται μέτρα όπως:

Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων.

  • Απαγόρευσης της κυκλοφορίας των ευαίσθητων ειδών ζώων σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οδικό δίκτυο.
  • Επιβάλλεται περιορισμός όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της εκμετάλλευσης στην οποία βρίσκονται.

Η Περιφέρεια αναφέρει τέλος πως στην μονάδα που εντοπίστηκαν τα κρούσματα ήδη έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα μέτρα και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωρά στην υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των ζώων αυτής, στην υγειονομική τους ταφή και στις ενδεδειγμένες απολυμάνσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο