Επιχειρείν

Μέτρα ανάλογα με τα οινοποιία ζητούν οι εξαγωγείς Κορινθιακής σταφίδας – Επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα αδιάθετα αποθέματα Κορινθιακής σταφίδας και την κατάρρευση των τιμών, εκθέτουν με επιστολή τους ακόμα και προς τον πρωθυπουργό, οι εξαγωγικές εταιρείες Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και Μελισσείδης Α.Ε., καθώς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας.

Με αυτό τον τρόπο επισημαίνουν, ότι και αυτοί θα στηρίξουν με τη σειρά τους την τιμή αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για τη χώρα μας.

Ζητούν εν αγωνίως την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων κορινθιακής σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών, περιγράφοντας ακριβώς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εμπορία του προϊόντος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης όλων όσων δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή από τον παραγωγό έως και τον τελικό μεταπωλητή. Προτείνουν άμεσα μέτρα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής σταφίδας προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν από αυτή την δύσκολη κατάσταση και να συνεχίσουν να απασχολούν το πολυάριθμο προσωπικό τους. Με αυτό τον τρόπο επισημαίνουν, ότι και αυτοί θα στηρίξουν με τη σειρά τους την τιμή αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για τη χώρα μας.

Όπως εκτιμάται, η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς, λόγω της πανδημίας, είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι επίσης βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά το διάστημα του τελευταίου έτους, έχει καταστήσει μη ανταγωνιστικό το προϊόν της ελληνικής σταφίδας, δεδομένου του ότι οι ποσότητες της τουρκικής σταφίδας, που παράγονται και διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά, είναι πολλαπλάσιες του δικού μας προϊόντος (ενδεικτικά κατά μέσο όρο στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο περίπου 20 – 25 χιλιάδες τόνοι Κορινθιακής σταφίδας, ενώ στην Τουρκία παράγονται περίπου 350.000 τόνοι Σουλτανίνα».

Κατάρρευση μετά τη συγκομιδή

Στην επιστολή, εκφράζεται και η ανησυχία ότι με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής χρονιάς (περί το τέλος Αυγούστου), η τιμή διάθεσης της Κορινθιακής σταφίδας στη διεθνή αγορά θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθόσον ήδη παραμένει αδιάθετη, εξαιτίας της πανδημίας, σημαντική ποσότητα περίπου 8.000 τόνοι περυσινής παραγωγής, με συνέπεια να είναι αναπόφευκτη μια πρωτοφανής αποθεματοποίηση του προϊόντος.

Η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό θα καταβαραθρωθεί, ενώ η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά, καθώς σήμερα – τρεις μήνες πριν από την έναρξη της φετινής συγκομιδής – οι όποιες μέχρι σήμερα αδιάθετες από τους παραγωγούς ποσότητες σταφίδας διαπραγματεύονται προς πώληση σε πολύ χαμηλότερες τιμές του 1,60 ευρώ ανά κιλό που διακυμαίνονταν πέρυσι.

Ανάγκη για μέτρα στήριξης

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, εξαγωγείς και συνεταιριστικές οργανώσεις ζητούν την οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής σταφίδας, με μέτρα στήριξης ανάλογα αυτών που υπήρξαν στον οινοποιητικό τομέα. Προτείνουν δηλαδή την απόσυρση των πλεονασμάτων και την απόσταξη κρίσης του προϊόντος και τον πράσινο τρύγο για τον παραγωγό για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

«Η έγκαιρη εξαγγελία μέτρων από την κυβέρνηση για την στήριξη της Κορινθιακής σταφίδας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσει άμεσα ευεργετικά με μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, καθώς η αγορά δεν θα λειτουργεί ανασταλτικά προεξοφλώντας την περαιτέρω πτώση των τιμών του Αυγούστου, εξαιτίας της προσδοκώμενης καλής εσοδείας και των αδιάθετων πλεονασμάτων» αναφέρουν στην επιστολή. Συνεπώς και το κόστος από την απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας, που θα οδηγηθούν για απόσταξη, οι υπογράφοντες την επιστολή εκτιμούν ότι θα είναι πολύ μικρότερο.

Καμπανάκι από την Ένωση Μεσσηνίας

Στο μεταξύ, από τον περασμένο Απρίλιο η ΕΑΣ Μεσσηνίας  αναφέρθηκε στις δυσμενείς εξελίξεις στο προϊόν της Κορινθιακής Σταφίδας, στέλνοντας σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο ΛΙβανό. «Μέσα από την συμμετοχή μας στην Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ), αλλά και μέσα από την συνεργασία μας με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ Α.Ε.Σ Α.Ε) παρατηρείται ότι η μειωμένη ζήτηση από την αγορά έχει συσσωρεύσει μεγάλα πλεονάσματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα» αναφέρει το δευτεροβάθμιο όργανο των Συνεταιρισμών της Μεσσηνίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο