ΕπιχειρείνΚορινθία

Λιγοστεύουν τα εργατικά χέρια στις αγροτικές καλλιέργειες και προβληματίζονται οι ελαιοπαραγωγοί

Μπορεί να φθάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου για να βρέξει, αλλά αυτό δεν βελτιώνει ιδιαίτερα το πρόβλημα που η παρατεταμένη ανομβρία έχει προκαλέσει στις ελαιοκαλλιέργειες, με τους παραγωγούς να μην περιμένουν μεγάλες ποσότητες, αν και ελπίζουν σε βελτιωμένες τιμές.

Όμως, μαζί με το πρόβλημα της ανομβρίας, που έχει περιορίσει ποσότητες και έχει πλήξει την καρποφορία των δέντρων, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη εργατικών χεριών, τα οποία χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν και αυτό το έχουν διαπιστώσει ιδιαίτερα στις χειμερινές καλλιέργειες.  Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), αποδίδει το πρόβλημα στην ολιγωρία, που όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους στην επίλυση του προβλήματος μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης από τις όμορες χώρες». Γεγονός, που όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «έστρεψε μεγάλο αριθμό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η «Διεπαγγελματική», σημειώνει λοιπόν ότι η έλλειψη αυτών των εργατών, «έχει ως συνέπεια την σημαντική αύξηση των ημερομισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος, κυρίως όμως η μη συλλογή των καρπών, πέραν της μείωσης του εισοδήματος, δημιουργεί και αισθήματα απόγνωσης».
το πρόβλημα στην Κορινθία γίνεται εντονότερο φέτος, αφού μετά από ένα ακόμα καταστροφικό καλοκαίρι για τα σταφύλια, εξαιτίας της ανομβρίας και των καιρικών συνθηκών, οι ίδιες συνθήκες στερούν τους καρπούς από τα ελαιόδεντρα. Σε λίγες ημέρες τα ελαιοτριβεία θα βάλουν μπροστά, όμως το άλλο ζητούμενο για τους αγρότες είναι τα εργατικά χέρια. Οι αλλοδαποί κυρίως εργάτες γης λιγοστεύουν, αφού οι νεότερες γενιές των οικογενειών που ήρθαν στην χώρα μας τις τελευταίες 10ετίες, δεν θέλουν πλέον να ακολουθήσουν τον δρόμο που έφερε τους γονείς στην χώρα μας. Αναζητούν άλλες εργασίες, που μοιάζουν ευκολότερες, μακριά από την αγροτική παραγωγή.

Από την άλλη, εργατικά χέρια δεν φαίνεται να προκύπτουν ούτε από τα Κέντρα Μεταναστών, όπως ίσως να προσδοκούσε η κυβέρνηση μετά την «φιλοξενία» σε αυτά. Από τη μια, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να «δικτυωθούν» στις τοπικές εργασίες, ενώ οι περισσότεροι έχουν το νου τους να φύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που δημιουργεί κάποια ανασφάλεια στους εργοδότες. Ωστόσο, πολλοί από τους παραγωγούς βλέπουν πως ίσως από εκεί έρθει η λύση στο πρόβλημα των εργατών γης που συνεχώς μειώνονται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο