KR Tempo

Κώστας Παππής, «Στρατολάτες». Ένα έργο για τον ποιμενικό βίο στην Κορινθία

Το βιβλίο του Κώστα Παππή με τίτλο: «Στρατολάτες», ένα έργο για τον ποιμενικό βίο στην Κορινθία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΒΑΣΔΕΚΗΣ», παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη, 24 Μαΐου και ώρα 7:30 το απόγευμα, η Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων.

Η παρουσίαση θα γίνει στον χώρο της στέγης, στην Κόρινθο και επί της «Κολοκοτρώνη 2», από τον ίδιο τον κ. Παππή, ομότ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μαζί θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από τον καθηγητή Γιάννη Μπάρτζη, πρόεδρο της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων, ένα μοναδικό σύνολο φωτογραφιών σχετικά με τον ποιμενικό βίο στην Κορινθία στις δεκαετίες 1950-1960.

Στις σελίδες του βιβλίου

Οι «Στρατολάτες» είναι μια εξιστόρηση αληθινών γεγονότων διανθισμένη με στοιχεία μυθοπλασίας. Αφορούν τη ζωή μιας οικογένειας τσοπάνων στο μακρινό παρελθόν, όταν κατέβαιναν κάθε χρόνο στο τέλος του φθινοπώρου τις πλαγιές της Ζήριας προς τα πεδινά βοσκοτόπια για ν’ αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του χειμώνα στο βουνό.
Οδοιπόροι για τέσσερα μερόνυχτα, όσο διαρκούσε το ταξίδι, σε συνθήκες αντίξοες και πορεία δύσκολη, με σχεδόν όλο το νοικοκυριό φορτωμένο σε ζώα, βιάζονταν να φτάσουν στο ορισμένο στανοτόπι πριν πλακώσει ο χειμώνας.
Δυο φίλοι στο γέρμα της ζωής τους αποφασίζουν ν’ ακολουθήσουν τα χνάρια της οικογένειας σ’ ένα απ’ τα παλιά της ταξίδια με απόσταση επτά δεκαετιών. Προηγουμένως ο ένας απ’ αυτούς, μέλος της οικογένειας, μικρό παιδί τότε, αφηγείται στον άλλο όσα θυμάται από εκείνο το οδοιπορικό. Αργότερα θ’ αφηγηθεί γεγονότα από τη μετέπειτα ζωή του σαν μετανάστης στην Αυστραλία.
Και το ταξίδι ξεκινάει. Στη διάρκει;a του οι δυο φίλοι μιλούν για τους τόπους απ’ όπου περνούν και για την ιστορία, τη μυθολογία και τα μνημεία που συναντούν. Η αφήγηση στέκεται στο βίο των τσοπάνων, σε πρόσωπα, αντικείμενα, τρόπους κτηνοτροφικής παραγωγής, στην καθημερινότητα, τα ήθη και τις συνήθειες της ποιμενικής ζωής, για όσα έφυγαν χωρίς επιστροφή. Η εξιστόρηση ολοκληρώνεται με την αφήγηση του δραματικού τέλους του παλιού ταξιδιού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο