KR Tempo

Επιμορφωτικό σεμινάριο. «Μια εισαγωγή στη γραμματική των λέξεων»

Ο γλωσσολόγος, δρ. Μιχαήλ Μαρίνης, είναι καλεσμένος στο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «μια εισαγωγή στη γραμματική των λέξεων», που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή, 10 Μαρτίου, ώρα 11:45 π.µ. στο αίθριο του Γυµνασίoυ Λεχαίου & online.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Σύµβουλος Φιλολόγων Κορινθίας δρ. Ολυμπία Χασούρα. Το σεμινάριο αποτελεί μια πρώτη εισαγωγική εποπτική επισκόπηση των Αρχών, των κανόνων και των περιορισμών που διέπουν τη δόμηση των λέξεων. Θέτει το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο το νόημα και τα γραμματικά χαρακτηριστικά των λέξεων καθορίζονται από τη σημασία και την συνδυασιμότητα των επιμέρους υπολεξικών τους τεμαχίων.

Θα συζητηθούν οι διαδικασίες σχηματισμού λέξεων (σύνθεση, παραγωγή & κλίση) και θα αναφερθούν προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαχρονική γλωσσική αλλαγή είτε λόγω εσωτερικών τάσεων της γλώσσας είτε λόγω της επαφής της με άλλα γλωσσικά συστήματα. Το σεμινάριο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μην απαιτεί οποιαδήποτε προηγούμενη ειδική γνώση των συμμετεχόντων.

Απευθύνεται πρωτίστως σε φιλολόγους, δασκάλους και καθηγητές ξένων γλωσσών, ενώ είναι ανοιχτό και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για ζητήματα δομής και σημασίας των λέξεων. Παρότι η κύρια έμφαση δίνεται στην Νέα Ελληνική, το σεμινάριο έχει άμεση εφαρμογή σε φαινόμενα τα οποία διδάσκονται στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και των ξένων γλωσσών σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου.

Για όσους το παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως, η συμμετοχή με ανοιχτές κάμερες και μικρόφωνα, εφόσον είναι τεχνικά δυνατή, θα αποτελούσε ιδανική συνθήκη καθώς θα συνέβαλε στην διασφάλιση της άμεσης και ενεργού εμπλοκής τους. Βεβαιώσεις Παρακολούθησης για όσους συμμετείχαν είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως θα εκδοθούν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας εντός της επόμενης του σεμιναρίου εβδομάδας.

online: https://minedu-secondary2.webex.com/meet/pathanasou

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο