Επιχειρείν

Επιλέγοντας τον σωστό φωτισμό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Ο κατάλληλος φωτισμός για τη διακόσμηση ενός σπιτιού είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της διακόσμησης του σπιτιού που πολλοί σχεδιαστές εσωτερικών χώρων και αρχιτέκτονες δεν αφήνουν στην τύχη.

Μπορεί κάποιος να έχει επιλέξει τα καλύτερα υλικά για να διακοσμήσει και να αναδείξει τον χαρακτήρα ενός χώρου, είτε επαγγελματικού είτε οικιακού, σύμφωνα πάντα με το γούστο και τις στυλιστικές ικανότητες των ιδιοκτητών. Ο φωτισμός όμως είναι εξίσου σημαντικός και μπορεί να υστερεί σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο λανθασμένος επαγγελματικός φωτισμός εσωτερικού χώρουμπορεί να γεμίσει με αρνητική διάθεση τους πελάτες που εισέρχονται στον χώρο, νιώθοντας άβολα και αλλάζοντας διάθεση.

Το ίδιο ισχύει και με τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου ενός κτιρίου, που μπορεί να μην είναι επαρκή για να τονίσουν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του και να το αναδείξουν μέσα από τα υπόλοιπα κτίσματα της περιοχής. Ο σωστός φωτισμός ενός κτιρίου  χρησιμοποιείται και ως ένα στοιχείο προώθησης μάρκετινγκ μιας και το κάνει να ξεχωρίζει και να φαίνεται από μακριά. Προσδίδει στο κτίριο μία διαφορετική ταυτότητα ύπαρξης, είναι κάτι ζωντανό που μέσα του κρύβει κάτι απόκοσμο και πρωτότυπο.

Πριν επιλέξουμε τα φώτα εσωτερικής και εξωτερικής προβολής, θα πρέπει να εμπιστευτούμε έναν σχεδιαστή που ασχολείται με το φωτισμό των χώρων. Αρκετοί χώροι και παλιά κτίρια δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένα σύμφωνα με το φωτισμό του περιβάλλοντος. Κάποια παλιά κτίρια ίσως χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις για να φωτιστούν κατάλληλα και να αναδειχτούν μέσα από το λήθαργο του παρελθόντος.

Τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου προσθέτουν μία νότα υψηλής αισθητικής στον υπόλοιπο διάκοσμο του κτιρίου, τονίζοντας ευχάριστα κάποια σημεία με διακριτικότητα χωρίς να κουράζουν στο μάτι. Εδώ επιλέγουμε κατάλληλα φώτα εξωτερικής διακόσμησης τύπου σποτ, με χαμηλά lumens. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε. Επίσης τα χρώματα μπορούν να είναι διαφορετικά, από ζεστό λευκό, πράσινο ή βαθύ μπλε. Μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορους τόνους για να δούμε τι ακριβώς ταιριάζει στο χαρακτήρα του δικού μας κτιρίου. Πολλές εταιρείες επιλέγουν έντονο λευκό φωτισμό για να μπορούν να διακρίνουν οι περαστικοί το κτίριο από μακριά και να φαίνεται εντυπωσιακό. Ένα άλλο στοιχείο λοιπόν που προκύπτει είναι και ο σκοπός που θέλουμε να εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος φωτισμός. Θα χρειαστούμε έντονο φωτισμό σε σημεία που εργαζόμαστε, όπως επίσης σε διαδρόμους και εισόδους που εισέρχεται κόσμος. Εκεί, στα σημεία συνάθροισης, μας ενδιαφέρει ο φωτισμός να είναι έντονος με λευκό φως για να μην υπάρχουν ατυχήματα και η διέλευση να γίνεται χωρίς προβλήματα.

Στις μπαλκονόπορτες και στις εισόδους του σπιτιού ο φωτισμός πρέπει να είναι έντονος και για άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του χορού. Εκεί τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου μπορούν να διαθέτουν ηλιακή εγκατάσταση ή ακόμα και αισθητήρες ανίχνευσης που να ανοίγουν μόνο όταν κάποιος πλησιάζει κάνοντας οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και στις καιρικές συνθήκες, όπως βροχή και σκόνη. Στο εμπόριο θα βρούμε διάφορες ποιότητες ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε και την αντοχή που θέλουμε να έχουμε. Υπάρχουν και φώτα εξωτερικής διακόσμησης που αντέχουν ακόμα και τους βανδαλισμούς. Τα φωτιστικά αυτά έχουν στιβαρή κατασκευή και ακολουθούνται από πιστοποιητικά κατασκευής.  Είναι φτιαγμένα από υλικά που αντέχουν τις καταπονήσεις και ειδικό τζάμι που δεν σπάει εύκολα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο