Δύο συγγραφείς για τα ετήσια βραβεία της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων
Η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων και το Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών, διοργανώνουν εκδήλωση απονομής των ετήσιων βραβείων της Εταιρείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, 14 Απριλίου και ώρα 11:30 το πρωί, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιάτου.
Κατά τη φετινή εκδήλωση θα απονεμηθούν:
- Το βραβείο «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ» στον συγγραφέα Ανδρέα Παπανικολάου, ομότιμο καθηγητή κλινικών νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Tennessee.
- Το βραβείο «ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ» στον συγγραφέα Γιάννη Λώλο, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρο της Ε.Κ.Σ. Γιάννης Μπάρτζης ο πρόεδρος του Ι.Κ.Μ. Σωτήρης Κοκκωνάκης. Ομιλητές έχουν κληθεί ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Νευροφυσιολογίας και η Γιώτα Κασσίμη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Επίσης, θα μιλήσουν οι συγγραφείς, μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων, Γιάννης Σώκος και Γιώργος Κωστούρος.
Τα τιμώμενα πρόσωπα
Ο καθηγητής Ανδρέας Παπανικολάου γεννήθηκε το 1950 στο Μούλκι Κορινθίας. Το 1972 πήρε πτυχίο ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Ζαβιέρ (Xavier) και το 1978 διδακτορικό δίπλωμα στην ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Νοτίου Ιλινόις. Στη συνέχεια δίδαξε επί δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ζαβιέρ και στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, ενώ από το 1980 εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, όπου διευθύνει το Κέντρο Κλινικών Νευροεπιστημών.
Το 2002 ίδρυσε το θερινό Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών της Διεθνούς Νευροψυχολογικής Εταιρίας, το οποίο και διευθύνει. Έτυχε αρκετών διακρίσεων και χρηματοδοτήθηκε από τα ΝΙΗ, ΝSF και άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς των ΗΠΑ για τις έρευνες του σχετικά με την επιληψία, τις αναπτυξιακές διαταραχές, την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την απεικόνιση των εγκεφαλικών μηχανισμών των νοητικών λειτουργιών, τις οποίες διεξάγει στα δύο εργαστήρια μαγνητοεγκεφαλογραφίας του Ιατρικού Κέντρου του Χιούστον.
Δημοσίευσε πλήθος ερευνητικών εργασιών και αρκετά βιβλία με θέματα τόσο τεχνικά και κλινικά όσο και θεωρητικά.
Στις ανασκαφές της Νεμέας και της Στυμφαλίας
Ο Γιάννης Λώλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε ιστορία της τέχνης και αρχαιολογία στο Παρίσι (Paris IV-Sorbonne) όπου και έλαβε το βασικό πτυχίο (Maîtrise 1990) και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (D.E.A. 1992). Από το 1992 έως το 1998 ακολούθησε διδακτορικές σπουδές στο μεταπτυχιακό τμήμα Αρχαίας Ιστορίας και Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την τοπογραφία της Σικυωνίας.
Υπήρξε τακτικό μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (1995-1996), και επισκέπτης επίκουρος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan (1998-1999). Από το 2002 διδάσκει στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αττική, στην Κρήτη, στην Κόρινθο, στη Νεμέα, στη Στυμφαλία, καθώς και στην ετρουσκική πόλη Μusarna της Ιταλίας. Από το 2004 διευθύνει την αρχαιολογική έρευνα πεδίου στην αρχαία Σικυώνα, ενώ από το 2018 συνδιευθύνει την ανασκαφή στη Μαγούλα Πλατανιώτικη του Δήμου Αλμυρού.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαιολογία του τοπίου, τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής υπαίθρου, την ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, την αρχαιολογία της ελληνιστικής πόλης και την αρχαία Σικυώνα. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες (Εγνατία Οδός, Αθήνα 2008, Εκδόσεις Ολκός και Land of Sikyon; archaeology and history of a Greek city-state (Hesperia Supplement 39), Princeton 2011) και πολυάριθμα άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.