Επιχειρείν

Γεύσεις και χοροί πλαισίωσαν στα ορεινά Τρίκαλα το «Peloponnese Food Stories»

Με ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα, γαστρονομικό πρωτίστως, αλλά και πολιτιστικό, ευφάνταστες συνταγές, ενδιαφέρουσες ομιλίες και με πολύ κέφι, με πρωταγωνιστές τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Κορινθίας, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου «Peloponnese Food Stories – Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού» στην ορεινή Κορινθία, στα ορεινά Τρίκαλα.

Την εκδήλωση, στην οποία λειτούργησε και έκθεση τοπικών προϊόντων, αλλά και ως ευκαιρία γευσιγνωσίας, διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, το Επιμελητήριο Κορινθίας, την Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας, τον Σύλλογο Ξενοδόχων Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λουτρακίου LTO και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, ενώ την παρουσίασε ο Γιώργος Κρικοριάν.

Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, βρήκε την ευκαιρία και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, υπογράφεται το εργολαβικό συμφωνητικό για την βελτίωση του οδικού άξονα Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα – Καρυά, προϋπολογισμού 7,64 εκ. ευρώ. Ένα έργο, που όπως και ο ίδιος παρατήρησε, «για δεκαετίες ζητούσε η περιοχή και το οποίο θα βελτιώσει την πρόσβαση στα ορεινά των Τρικάλων, ενώ θα εξυπηρετήσει σημαντικά τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα ορεινά αυτά χωριά, τους χιλιάδες αγρότες και φυσικά τους πολίτες».

Πρωταγωνιστές οι Chefs

Στο κυρίως πρόγραμμα του Γαστρονομικού Φεστιβάλ πρωταγωνιστές ήταν οι  Chefs. Συγκεκριμένα, ο chef Κωνσταντίνος  Μπαμπαλίκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Αλμυρίκι», δημιούργησε ανοιχτή χορτόπιτα με χόρτα βουνού, ποπ κορν από ρεβίθια Φενεού, μους φέτας από τη Ζήρεια, κρέμα Κορινθιακής κάπαρης και extra παρθένο ελαιόλαδο ποικιλία Μανάκι. Ο chef Γιάννης Μπρατσόλιας του «Poseidon Restaurant», στο Λουτράκι, δημιούργησε φάβα Φενεού με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνισμένη πέστροφα Φενεού και Κορινθιακές σταφίδες. Ο chef Λευτέρης  Τσόγκας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Saport» δημιούργησε κατσικάκι ορεινής Κορινθίας με ρεβίθια Φενεού και flakes  γραβιέρας λιμνών.

Στην γαστρονομική εκδήλωση γυναίκες από τον Φιλοπροοδευτικό Σύνδεσμο Καρυάς παρουσίασαν παραδοσιακή βλαχόπιτα, η ομάδα Experience Perachora τραχανότο με παραδοσιακό τραχανά Βλάχας, γυναίκες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάννας «Η Πηγή» παραδοσιακή μηλόπιτα με μήλα Μάννας και γυναίκες από τα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας παραδοσιακή μουσταλευριά. Εξ άλλου, στο μίνι wine seminar από την Κορινθιακή Λέσχη Οινόφιλων έγινε δοκιμή κρασιών της Κορινθίας με την οινολόγο Κατερίνα Βασιλείου. Ακόμα, οι μικροί επισκέπτες της εκδήλωσης, από την πλευρά τους, δημιούργησαν μουστοκούλουρα υπό την καθοδήγηση του chef Νίκου Γκούτση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Κίσσας, από το κτήμα Κίσσα, μίλησε για τη νέα γενιά των οινοποιών της Κορινθίας, ο Παναγιώτης Γιαννάκαινας του κτήματος Δρύπες για τη Βιολογική καλλιέργεια στην Κορινθία, ο Δημήτρης Τσαμπαρλής της εταιρείας αποξηραμένων φρούτων Genuine Taste για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα στην Κόρινθο, ο Γιάννης Μητρόπουλος από τη «Φενέα Γή – Δικότυλον» για την ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος της Φενεού και τα δύο προστατευόμενα προϊόντα της περιοχής και ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Μ. Συριανός BSc γεωπόνος επιστήμης τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου για τα αγροτικά προϊόντα της κορινθιακής γης ως αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Τάσος Λόντος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Τουρισμού και Πολιτισμού Άννα Καλογεροπούλου, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, οι πρόεδροι της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου, της Ένωσης Ξενοδόχων Κορινθίας Σοφία Φιλιππίδου, του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βίβιαν Πάτκου και πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες. Το γαστρονομικό ταξίδι, τέλος, γέμισε με ήχους με ήχους balkan, swing, rock ’n’ roll, disco, pop, latin, έντεχνους και λαϊκούς από τους «Passepartout Band» και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης «Η Χοράνθη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο