Δήμοι

Β. Νανόπουλος. Θεραπεύσαμε το Γενικό Πολεοδομικό της Κορίνθου άμεσα και αποτελεσματικά

Αίσιο αποτέλεσμα είχαν οι άμεσες και στοχευμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής του Δήμου Κορινθίων, για την θεραπεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κορίνθου το οποίο, με απόφαση του ΣτΕ είχε ακυρωθεί σε συγκεκριμένες Ζώνες Χρήσεων Γης, λόγω της μη ύπαρξης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης.

“Λειτουργήσαμε από την πρώτη στιγμή άμεσα και υπεύθυνα. Προχωρήσαμε σε όλες τις πράξεις και τις συνεργασίες που έπρεπε ώστε να επιτύχουμε την θεραπεία του Γενικού Πολεοδομικού της Κορίνθου και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση ν ανακοινώνουμε την δημοσίευση της επανέγκρισής του στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως” σημείωσε ο κ. Νανόπουλος.

Καθοριστική, όπως παρατηρεί και ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ήταν η βοήθεια του Κορίνθιου Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά τον οποίον ο Δήμαρχος ευχαριστεί. Ο Βασίλης Νανόπουλος και η  Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κωνσταντίνα Κόλλια, κατόρθωσαν μέσα από συντονισμένες ενέργειες και συνεργασίες να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, η επανέγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ) της Δημοτικής Ενότητας (πρώην Δήμου Κορινθίων) του Δήμου Κορινθίων.

“Λειτουργήσαμε από την πρώτη στιγμή άμεσα και υπεύθυνα. Προχωρήσαμε σε όλες τις πράξεις και τις συνεργασίες που έπρεπε ώστε να επιτύχουμε την θεραπεία του Γενικού Πολεοδομικού της Κορίνθου και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση ν ανακοινώνουμε την δημοσίευση της επανέγκρισής του στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως” σημείωσε ο κ. Νανόπουλος. “Πράξαμε το καθήκον μας, όπως θα έπρεπε οι προκάτοχοί μας να έχουν κάνει και πλέον είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό της ανάπτυξης των επόμενων χρόνων” συμπλήρωσε, ενώ εξήρε το σύνολο της δουλειάς που έγινε όλο αυτό το διάστημα την Αντιδήμαρχο κ. Κόλλια, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν καθοριστικά.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020

Κύριος σκοπός της ΣΜΠΕ ήταν η διερεύνηση, ο εντοπισμός, η περιγραφή και η κατάλληλη αξιολόγηση των επιπτώσεων τις οποίες ενδέχεται να επιφέρει ο προτεινόμενος χωροταξικός σχεδιασμός στο περιβάλλον, και ο προσδιορισμός των μέτρων εκείνων που θα μετριάσουν ή θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις αυτές σε επίπεδο χωρικό και χρονικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Κορινθίων και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, προχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2020 στην υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), για την εκτίμηση και αξιολόγηση πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Κορίνθου. Ενέργεια, που όπως παρατηρεί η δημοτική αρχή, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στην αρχική έγκριση του Γ.Π.Σ στο παρελθόν από την προηγούμενη δημοτική αρχή ώστε ο δήμος να μην μπει στην «περιπέτεια» της έκπτωσης του ΓΠΣ της εν λόγω περιοχής. Κύριος σκοπός της ΣΜΠΕ ήταν η διερεύνηση, ο εντοπισμός, η περιγραφή και η κατάλληλη αξιολόγηση των επιπτώσεων τις οποίες ενδέχεται να επιφέρει ο προτεινόμενος χωροταξικός σχεδιασμός στο περιβάλλον, και ο προσδιορισμός των μέτρων εκείνων που θα μετριάσουν ή θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις αυτές σε επίπεδο χωρικό και χρονικό.

Η Μελέτη ολοκληρώθηκε και θεωρήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020, για να τεθεί σε διαβούλευση. Στις 12 Δεκεμβρίου 2020, υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης μετά από διαγωνιστική διαδικασία, με τον ανάδοχο. Κατόπιν, εκπονήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από μελετητή και εγκρίθηκε η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση του ΓΠΣ με την αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/72706/4747/29-07-2021 απόφαση του ΥΠΕΝ.

Η «θεραπεία» του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Κορίνθου θα επιτρέψει στο δήμο Κορινθίων:

  • Να εξειδικεύσει τις κατευθύνσεις του χωροταξικού περιφερειακού σχεδιασμού στο επίπεδο της χωρικής οργάνωσης της Δ.Ε. στα πλαίσια της Χωρικής – Πολεοδομικής νομοθεσίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης με σωστή χρήση των προσφερόμενων μηχανισμών και κινήτρων.
  • Να καθορίσει τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης σε όλη την έκταση της Δ.Ε.
  • Να προσδιορίσει τις περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) που δεν πρέπει να πολεοδομηθούν.
  • Να υποδείξει ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων με βάση τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις.
  • Να δώσει τις αναγκαίες κατευθύνσεις της πολεοδομικής οργάνωσης των θεσμοθετημένων και προτεινόμενων οικιστικών υποδοχέων.

#pgpartners

#ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο