Αυξήσεις στον προϋπολογισμό για την δακοκτονίας για το 2023 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Επιπλέον πίστωση περίπου 2 εκατ. ευρώ, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζήτησε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με σχετικό έγγραφό του.
Ζητά επίσης, επιπλέον πίστωση περί τις 200.000 ευρώ για να εφαρμοστούν στο σύνολο της Περιφέρειας τεχνολογίες γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επικαλείται τεχνική έκθεση ομάδας εργασίας επιστημόνων – στελεχών των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, στην οποία εξετάστηκε η ενδεχόμενη ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε κάποια από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Όπως τονίζεται, ειδικότερα, από τον περιφερειάρχη το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η εν λόγω τεχνική έκθεση είναι ότι για επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2023, θα απαιτηθεί η επιπλέον προμήθεια 218.000 λίτρων φυτοπροστατευτικού προϊόντος «Spinosad» με την επιπλέον εκτιμώμενη δαπάνη να ανέρχεται, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς- να ανέρχεται σε 2.027.400 ευρώ.
«Το ποσό των 4.285.000 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν περιλαμβάνει πρόνοια για προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης. Σημειώνει πως η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων γίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην συνέχεια ακολουθεί διανομή στις ΔΑΟΚ. Ωστόσο, γνωρίζοντας πως είναι πρακτικά αδύνατο το υπουργείο να προμηθευτεί και να παραδώσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την επιπλέον αυτή ποσότητα φυτοπροστατευτικού προϊόντος μέχρι την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο, με το αίτημά του ο κ. Νίκας ζητά την επιπλέον κατανομή του ποσού των 2.027.400 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έτσι ώστε η προμήθεια να γίνει εγκαίρως από τις υπηρεσίες της.
Νέες τεχνολογίες
Με το δεύτερο έγγραφό του, ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας ζητά επιπλέον πίστωση 197.780 ευρώ προκειμένου να γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθολική επιχειρησιακή εφαρμογή των τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στην επόμενη περίοδο δακοκτονίας, μέσα στον φετινό χρόνο. Στο έγγραφό του, αναφέρεται αφ’ ενός στην θετική αξιολόγηση από την Περιφέρεια της εφαρμογής του πιο πάνω προγράμματος σε περιοχές Περιφερειακών Ενοτήτων της -δηλαδή την εφαρμογή της τεχνολογίας GIS trackers και GPS στην διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς- και αφ’ ετέρου σε έκθεση που συντάχθηκε από ομάδα εργασίας επιστημόνων στελεχών των ΔΑΟΚ, η οποία αποτίμησε το συνολικό κόστος πλήρους εφαρμογής των πιο πάνω τεχνολογιών σε 197.780 ευρώ.
Παρατηρεί πως το ποσό των 4.285.000 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν περιλαμβάνει πρόνοια για προμήθεια και εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Ζητά λοιπόν την επιπλέον κατανομή του ποσού των 197.780 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αποκλειστικό σκοπό την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού.
«Η επιπλέον αυτή κατανομή κρίνεται απαραίτητη διότι με την χρήση των νέων τεχνολογιών θα αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας» καταλήγει ο Παν. Νίκας.