Περιφέρεια

Αναθηματικές πλάκες για την μάχη του Ισθμού το 1941 και το στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου Κορίνθου

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, από την έδρα της Περιφέρειας, την Τρίπολη, επέδωσε στον δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο, δύο αναθηματικές πλάκες, αναφερόμενες σε ισάριθμα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Ισθμού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τις πλάκες, που θα τοποθετηθούν στην περιοχή του Ισθμού, η μία αναφέρεται στους πεσόντες στην μάχη μεταξύ των συμμάχων και των γερμανικών στρατευμάτων εισβολής, που διεξήχθη πέριξ της Διώρυγας στις 26 Απριλίου 1941. Η δεύτερη, στην λειτουργία στην ίδια περιοχή, από τον γερμανικό στρατό κατοχής, στρατοπέδου αιχμαλώτων πολέμου. Εκεί όπου το τρίμηνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 1941 φυλακίστηκαν περί τους 8.000 στρατιώτες των συμμάχων, μέχρι όσοι από αυτούς επέζησαν να προωθηθούν σε ανάλογου τύπου στρατόπεδα στην Γερμανία ή σε επίσης κατεχόμενες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι δύο αναθηματικές πλάκες, τα αποκαλυπτήρια των οποίων, όπως και της προτομής του πρωθυπουργού Χαριλάου Τρικούπη, θα γίνουν το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση που γίνει τον Ισθμό, δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Κορινθίων με την Παγκορινθιακή Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, τις Τζένη Κρασοπουλάκη και Χριστίνα Δεποτέρη και τον Αυστραλό ιστορικό και συγγραφέα Τζιμ Κλέιβεν, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, στην Τρίπολη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο