Επιχειρείν

Χρ. Δήμας. 119 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΤΕπ για την αναβάθμιση των Ερευνητικών Κέντρων

Νέες προγραμματικές συμβάσεις ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση 6 Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, υπέγραψαν το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και το Υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας,  ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταΐκούρας και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Christian Kettel Thomsen. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο Head of Investment Team for Greece and Cyprus της ΕΤΕπ, Ιωάννης Καλτσάς και εκπρόσωποι των Ερευνητικών Κέντρων.

Οι προγραμματικές συμβάσεις προβλέπουν την στήριξη του επενδυτικού προγράμματος με τη μορφή 25ετούς χαμηλότοκου δανείου, καλύπτοντας το 50% της επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό για την αναβάθμιση και επέκταση των Ερευνητικών Κέντρων θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει την υποστήριξη της κατασκευής πολλαπλών ερευνητικών υποδομών, την αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και την προμήθεια υπερσύγχρονου τεχνολογικού, εργαστηριακού και επιστημονικού εξοπλισμού.

Οι ωφελούμενοί

Τα 6 Ερευνητικά Κέντρα που θα επωφεληθούν από την συγκεκριμένη δράση είναι τα εξής:

  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
  • Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμινγκ)
  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)
  • Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά»
  • Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)

Παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών των ανωτέρω Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ αναμένεται να αποφέρει νέες – περισσότερες από 700 -καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, 525 εκ των οποίων απευθύνονται σε ερευνητικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης.

Το γεγονός αυτό υπολογίζεται να συνεισφέρει και στην αντιστροφή του brain drain, καθώς νέοι ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες που είχαν αναζητήσει επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, θα έχουν πλέον την δυνατότητα να διεξάγουν υψηλού επιπέδου έρευνα στην χώρα τους, σε υπερσύγχρονες υποδομές με προδιαγραφές αντίστοιχες με αυτές του εξωτερικού.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας,  ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταΐκούρας και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Christian Kettel Thomsen, ενώ στην τελετή υπογραφής έδωσε το παρών του και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς

Με στόχο τις επενδύσεις

Η εν λόγω σύμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σφραγίζει την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο παρελθόν, καθώς και η συνεισφορά για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), μεταξύ άλλων δράσεων. 

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ελληνική ερευνητική κοινότητα καθώς με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η πρόθεση και στόχευσή μας για την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας» παρατήρησε ο Χρίστος Δήμος. Αυτό, εξήγησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, «αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση». Σημείωσε δε πως η σύμβαση με την ΕΤΕπ, «αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την δυναμική των ελληνικών Ερευνητικών Κέντρων, να αναπτύξει τον χώρο έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της ελληνικής ερευνητικής/επιστημονικής κοινότητας και να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και οικονομία». Καταλήγοντας, ο κ. Δήμας έκανε λόγο για την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε ερευνητικές υποδομές στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο