KR Tempo

Φιλίας Ελληνικός Δεσμός Άλυτος. Το θερινό θέατρο φέρνει στο Ξυλόκαστρο την «Φιλική Εταιρεία»

Η ιστορία και οι άγνωστες πτυχές του αγώνα της μυστικής οργάνωσης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το νέο θεατρικό έργο των Γιώργου Κοζυράκη και Νεκτάριου Παλαιολόγου είναι αφιερωμένο στην Ελληνική επανάσταση του 1821 και στο ξεκίνημα αυτής, μέσα από την σύσταση της «Φιλικής Εταιρείας».

Η παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Φιλίας Ελληνικός Δεσμός Άλυτος», σε σκηνοθεσία Άλεξ Λιακόπουλου, έρχεται στο Ξυλόκαστρο, την Παρασκευή, 16 Ιουλίου και ώρα 9:15 μ.μ., στο θερινό ανοιχτό θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης», στην μαρίνα. Ένα έργο, για όλες τις ηλικίες, που μας μαθαίνει τις λεπτομέρειες της σπουδαίας «Φιλικής Εταιρείας» και της σημαντικής συνεισφοράς της στην προετοιμασία του αγώνα κατά των Τούρκων, ξεκινώντας από την πρώτη συνάντηση των 3 Φιλικών, φτάνοντας μέχρι και  το 1820, ένα βήμα πριν την Ελληνική Επανάσταση, που θα φωτίσει όλα αυτά που δε γνωρίζουμε για την προσφορά αυτών των ανθρώπων στον αγώνα για τη λευτεριά του γένους.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργης Κοντοπόδης, Νικόλας Μπράβος, Δημήτρης Τοπαλίδης, Κωνσταντίνος Πεσλής, Γωγώ Φάκου, Μαρσώ Φίλη, Klaidi Kagia

Λίγα λόγια

Οδησσός, 1814. Τρείς διανοούμενοι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος προσπαθούν να προσφέρουν στο σκλαβωμένο Ελληνικό λαό. Αποφασίζουν να ιδρύσουν τη «Φιλική Εταιρεία». Καταφύγιο τους γίνεται η αποθήκη του δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, ανθρώπου που προσέφερε πολλά στην πολιτική κατάσταση του τόπου του και τιμήθηκε πολλάκις στην Ιστορία.

Συζητήσεις, συγκρούσεις, προτάσεις, μυστικοί χαιρετισμοί και ο διάσημος όρκος της Φιλικής Εταιρείας είναι λίγα μόνο  από αυτά που γνωρίζουμε για τις μαζώξεις που γίνονταν μυστικά, σε εκείνη την αποθήκη. Αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς; Τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821.

Η μυσταγωγική τελετή, που αποτέλεσε το εφαλτήριο και την αρχή, ο όρκος των μελών της Φιλικής εταιρείας, που ψιθυρίστηκε απ’ τα χείλη όλων, όσων μυήθηκαν ως μέλη της, οι προσπάθειες τους να βρούν ηγέτη, ξεκινώντας από τον Καποδίστρια, αναζητώντας για σειρά ετών μέλη που θα στελεχώσουν τον αγώνα, όταν θα έρθει η ώρα, η κούραση και το πείσμα τους είναι μερικά απ τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών στα 6 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι να σημάνει ο ήχος της επανάστασης και η αρχή του αγώνα για την απελευθέρωση.

Η Ελισάβετ Υψηλάντη – Βακαρέσκου, μητέρα του πρίγκηπα Υψηλάντη, η λεγόμενη και «μάνα της Επανάστασης», τι ρόλο έπαιξε πριν καν ο γιος της βγει να πολεμήσει τους Τούρκους στο πλευρό των Ελλήνων; Η Ζωή, γυναικά του Γρηγορίου Μαρασλή, πόσο και πως βοήθησε στην επανάσταση, μέσα απ’ την αγάπη της για την τέχνη, φιλοξενώντας θιάσους στο αρχοντικό της και προωθώντας τις πρώτες καλλιτεχνικές συντεχνίες αφυπνίζοντας την σκέψη των Ελλήνων, στα χρόνια που προετοιμαζόταν η επανάσταση;

Και η επιστροφή των Φιλικών στο ίδιο μέρος, 6 χρόνια μετά, λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης. Οι έξι αυτοί άνθρωποι, θέτουν τους κομβικούς άξωνες και προετοιμάζουν το έδαφος για την μέρα που ξημερώνει για το έθνος των Ελλήνων.

info

Ανοιχτό θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης», μαρίνα Ξυλοκάστρου

Παρασκευή, 16 Ιουλίου και ώρα 9:15 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: προπώληση 10 €, ταμείο 12 €, ανήλικοι – φοιτητές 8 €

Προπώληση εισιτηρίων, στο Ξυλόκαστρο και στα Βιβλιοπωλεία «Αδαλάκη» (Π. Τσαλδάρη 41), «Αναλόγιον» (Αδαμοπούλου 7), «Επίκεντρο» (Π. Τσαλδάρη 43) «Τριτάκης» (Π. |Τσαλδάρη 34), καθώς επίσης στο κατάστημα οπτικών «Μπούκλης» (Π. Τσαλδάρη 37) και στο Φαρμακείο «Κλαδούχος) (Π. Τσαλδάρη 33).

Το έργο παρουσιάζεται από τη Marossoulis Productions, το καλοκαίρι το 2021.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο